Komen er weer vluchtelingen voor noodopvang?

De kans dat Woerden vluchtelingen opvangt in een sporthal voor noodopvang is klein. Dit heeft te maken met de bestorming van sporthal Snellerpoort in oktober 2015. Als de nood hoog is kan het COA om opvang vragen aan de gemeente, maar de gemeente Woerden staat niet te trappelen, gezien de gebeurtenissen.

Wat koste de noodpovang voor vluchtelingen in Woerden?

De opvang van de 148 vluchtelingen door de gemeente Woerden in sporthal Snellerpoort kostte de gemeenschap bijna 70.000 euro. Dat heeft het college in een brief aan de raad geschreven. De totale kosten van de 144 uur opvang in de sportzaal zijn uitgekomen op ruim een ton, maar het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers betaalt 40 euro per vluchteling per dag. De grootste kostenpost is de catering geweest, zo valt te lezen in het kostenoverzicht. Eten en drinken leverde een rekening op van 40 mille. Omdat de opvang door een groep relschoppers werd aangevallen moest de beveiliging worden opgevoerd. Volgens het kostenoverzicht kostte dat 20.000 euro

Wat is een AZC en komt dit in de Lopikerwaard?

Nee, er komt voor zover nu bekend geen asielzoekerscentrum in de Lopikerwaard of in Woerden. In een asielzoekerscentrum worden voornamelijk vluchtelingen ondergebracht in afwachting van hun asielaanvraag. Woerden zal alleen mensen opvangen die een status hebben.

Komen er meer statushouders naar Woerden of de Lopikerwaard?

Oudewater, Montfoort, Lopik, IJsselstein en Woerden gaan samen 1.000 statushouders opvangen in het gebied de Lopikerwaard. Hoe de opvang er uit gaat zien en wanneer statushouders exact komen is niet duidelijk. De mensen blijven waarschijnlijk 1 tot 3 jaar in de regio. In Woerden gaat het tot en met 2017 om 460 vluchtelingen met verblijfsstatus.

Hoe ziet langdurige opvang eruit?

Over de exacte vorm is nog geen besluit genomen door de gemeenteraad. Het college moet hierin met een voorstel komen. De grote toestroom van vluchtelingen kan worden opgevangen met semipermanente units en later met definitieve sociale woningbouw. Denk daarbij aan prefab units en portocabins. Ervaring leert dat het beter is om mensen te spreiden over de gemeente. Ze worden dan eenvoudiger opgenomen in de maatschappij en werkt het voor iedereen beter.

Heeft de toestroom van vluchtelingen invloed op de woningmarkt in Woerden?

Ja, ongetwijfeld. Elke dag melden zich veel vluchtelingen. Zij doen een aanvraag voor een verblijfsstatus. Statushouders worden in Nederland evenredig verdeeld over gemeenten, al naargelang het aantal inwoners. Nu het absoluut aantal in Nederland stijgt, zal de komende maanden en jaren ook het aantal statushouders, die recht hebben op een woning, in Woerden toenemen. Woerden groeit waarschijnlijk van een aantal van ongeveer 90 naar 250 mensen. Met welk aantal in 2016 rekening gehouden moet worden, wordt binnenkort duidelijk. Op 21 september 2015 bespraken de wethouders en burgemeester dit. Op 25 september 2015 zal de gemeenteraad geïnformeerd worden. Deze is nog afwachtend op een concreet plan van de gemeente.