FAQ asielzoekerscentrum Woerden

FAQ asielzoekerscentrum Woerden

Gemeente Woerden en het COA maakten woensdag bekend dat er plannen zijn om een AZC te vestigen in het voormalig Campina-gebouw op bedrijventerrein Middelland.
Een overzicht van de meest gestelde vragen en bijpassende antwoorden tref je hieronder.

Waar en wanneer komt er een AZC in Woerden?

Het voormalig kantoorpand van Campina aan De Bleek 1 zou na verbouwing geschikt zijn om vluchtelingen in op te vangen. In september maakt de gemeenteraad een definitieve beslissing. Als zij positief besluit, zullen begin 2017 de eerste vluchtelingen hun intrek nemen in het Campinagebouw.

Waarom koos het COA voor deze locatie?

Het voormalig hoofdkantoor van Campina is groot genoeg om 300 vluchtelingen zonder status te huisvesten, en biedt daarnaast ook genoeg vierkante meters voor een recreatieruimte, kantoren, medische zorg, beveiliging, en activiteitenruimte. Het pand ligt vlakbij het spoor, ziekenhuis en gemeentehuis. Daarnaast bevind het pand zich op loopafstand van het stadscentrum, zodat bewoners makkelijk boodschappen kunnen doen.

Hoeveel vluchtelingen komen er in het AZC en voor welke periode?

In het pand zullen crica 300 mensen worden gehuisvest, voor een periode van vijf jaar. Mocht het COA het contract na 5 jaar willen verlengen, dan moet de gemeente daar opnieuw een besluit over nemen.

Wat voor soort vluchtelingen komen er straks in het AZC?

In het AZC aan De Bleek worden vluchtelingen gehuisvest die nog geen status hebben. In de eerste noodopvang hebben zij hun achtergrondcheck door de IND gehad en in het pand aan De Bleek zullen ze het verdere verloop van het vergunningstraject afwachten. De opvang in het Campinapand wordt dan ook een regulier AZC, waar de bewoners een begin maken met hun integratie in de Nederlandse samenleving. Het COA bekijkt de samenstelling van de bewonersgroep zorgvuldig en zorgt voor een gelijkmatige mix van gezinnen en alleenstaande vluchtelingen, etniciteit, achtergrond en land van herkomst. Het bewaren van de rust in en rond het centrum heeft de hoogste prioriteit.

Is de komst van het AZC al definitief?

Dinsdag 31 mei is de raad akkoord gegaan met een zoektocht naar een goede locatie voor de opvang. Het definitieve besluit over een opvang locatie aan De Bleek 1 moet nog genomen worden. De raad besluit dit op 29 september 2016 tijdens een raadsvergadering. Op 13 september zal de raad een voorbespreking houden tijdens een commissievergadering. Beide vergaderingen zijn openbaar.

Waar kan ik terecht met vragen of bezwaren?

Op 21 en 22 juni organiseert de gemeente stadsgesprekken, waarin inwoners informatie kunnen krijgen en met elkaar in gesprek kunnen gaan over de zorgpunten inzake locatie De Bleek, maar ook over hoe zij hun steentje kunnen bijdragen als vrijwilliger. Tot half augustus kunnen Woerdenaren vragen stellen en zienswijzen indienen via naar vluchtelingen@woerden.nl. Dit kan ook door een brief te sturen naar raadsleden, of door gebruik te maken van het spreekrecht in de commissievergadering op 13 september.

Wat merken we straks op straat en rondom het AZC?

Inwoners van Woerden zullen de bewoners van het AZC op straat tegenkomen wanneer zij boodschappen doen, of op sportclubs, scholen, enzovoorts actief zijn. Ze zullen uiteindelijk gewoon gaan meedraaien in de Woerdense samenleving.

Wat kunnen we doen voor vluchtelingen?

Er zullen veel vrijwilligers nodig zijn op de nieuwe AZC-locatie. Het gaat om vrijwilligerswerk van individueel taalmaatje tot het organiseren van activiteiten op en rondom het AZC-terrein. Inwoners en ook bedrijven die hun steentje willen bijdragen om ervoor te zorgen dat de vluchtelingen zich snel thuis zullen voelen in de opvang en in Woerden, worden van harte uitgenodigd hierover mee te denken tijdens de stadsgesprekken. Op deze manier wordt gezocht naar een zinvolle dagbesteding voor de AZC-bewoners.

Komen er ook statushouders in het Campinagebouw te wonen?

Nee, vluchtelingen en statushouders zijn twee aparte groepen. Voor beide gelden andere regels. Er worden wel 300 statushouders gehuisvest in de gemeente. Ongeveer 150 daarvan zullen in Woerden gaan wonen, waarvan 50 personen in een versnelde procedure. In Harmelen, Zegveld en Kamerik zullen elk 50 statushouders gehuisvest worden. Waar is nog even de vraag.

Meer berichten over vluchtelingen