Bas den Hollander derde Hollandse Kaaskoning

Bas den Hollander derde Hollandse Kaaskoning

Bas den Hollander is vrijdag gekroond tot Hollandse Kaaskoning. Hij is de derde kaasgrootheid die deze eretitel mag dragen. Onder toeziend oog van de kaasbranche werd de bekende Woerdenaar gekroond in het Stadshotel Woerden.

De jury, onder voorzitterschap van burgemeester Victor Molkenboer, koos de ‘self-made’ kaaskenner wegens zijn vakmanschap en inzet voor de kaas. Bas den Hollander opende op 21-jarige leeftijd zijn eerste kaaswinkel. Hij bouwde dit uit tot een 22 winkels tellende winkelketen met de klinkende naam ‘Kaas en Zo’ met hoofdkantoor in Kamerik.
Bas den Hollander koopt nog steeds zelf boerenkaas bij de kleine zelfkazers. Als promotor van kwaliteitskaas werd hij in 2011 al benoemd tot lid van het Eregilde Noord-Hollandse kaas. De nieuwe Kaaskoning is volgens de jury een vakman in hart en nieren. ‘Hij denkt, proeft, keurt en droomt kaas’.
De jury bestaat uit burgemeester Molkenboer (voorzitter) oud-kaaskoning Jos van Riet en Woerdenaar PJ Datema (directeur Nederlandsche Betaal & Wisselmaatschappij).

Tijdens het evenement ‘Eerst de oude kaas op’, aan de vooravond van de Graskaasdag, kwam de kaaswereld bijeen in het Stadshotel. Daar werd ook de 123 kilogram wegende grote graskaas van 2017, die een jaar lang heeft gerijpt bij Treur Kaas, aangesneden en gekeurd.

Foto´s Alex de Kuijper