Beiaard in beeld: beiaardier te horen èn te zien

Beiaard in beeld: beiaardier te horen èn te zien

Komende zaterdagmiddag speelt beiaardier Henk Verhoef op het carillon in de Petrustoren. Een week later, op 19 augustus, is de beurt aan Mathieu Polak. Tijdens beide bespelingen zijn de beiaardiers niet alleen te horen, maar ook te zíen op een beeldscherm, onder het motto ‘Beiaard in beeld’.

Live bespelingen

Het vak van beiaardier is springlevend. Vaak zijn dit geprogrammeerde melodieën om de tijd aan te geven, zo ook in de Petrustoren in Woerden. Zo’n vijftig keer per jaar wordt het carillon in de Petrustoren handmatig met het klavier bespeeld door beiaardiers. Hoog en binnen in de toren. Je kunt de beiaardier dus wel aan het werk zien, maar daarvoor moet je de smalle wenteltrap naar de hoge toren beklimmen onder leiding van gidsen van Gilde Woerden. Niet handig voor senioren en mensen met een beperking.

Daarom heeft Stichting Carillon Woerden een camera laten installeren in de toren met zicht op de beiaardier en de 48 klokken van het carillon. Tijdens de komende live bespelingen zijn Henk Verhoef en Mathieu Polak dus voor iedereen aan het werk te zien, zonder die steile trap te moeten beklimmen.

Kaas en carillon

De twee carillonconcerten en de beiaardiers in beeld zijn de laatsten van de reeks bespelingen tijdens de zomerkaasmarkten op zaterdagmiddag. Komende zaterdag speelt Henk Verhoef van 13.15 tot 14.15 uur, Mathieu Polak speelt op 19 augustus van 14.15 tot 15.15 uur, na afloop van de historische kaasmarkt. Bij het beeldscherm zal uitleg worden gegeven door medewerkers van Stichting Carillon Woerden. Het beeldscherm zal op het bordes naast de ingang van de toren opgesteld worden en bij slecht weer binnen in het torenportaal.

Kijk voor meer informatie op de website van Carillon Woerden.

Foto: Stichting Carillon Woerden