Bekijk de persconferentie

Bekijk de persconferentie

De burgemeester heeft een persconferentie gehouden over de gebeurtenissen bij de noodopvang van vluchtelingen in Woerden.Op het stadhuis van Woerden heeft burgemeester Molkenboer de pers te woord gestaan. Deze persconferentie is onderaan dit bericht terug te zien. 

Korte samenvatting.
De burgemeester begint met een statement: ” Of je nu voor of tegen bent, geweld is nooit een optie. Voer de discussie met woorden niet met geweld.”

Het OM en de politie doen op dit moment onderzoek. Wel verwacht de burgemeester dat de 11 opgepakte mannen nog even vastzitten. De 11 mannen zijn tussen de 20 en 35 jaar. Eén komt er uit Harmelen, één uit Woerden, twee uit Lopik, vijf uit Montfoort, één uit Utrecht en van één is de woonplaats nog onbekend. 

De vluchtelingen hebben een traumatische ervaring opgelopen. Dit kwam vooral omdat de vluchtelingen geen zicht hadden op de situatie maar wel de knallen hoorden, wat tot verwarring leidde. De burgemeester roept op om niet aanwezig te zijn rond het gebied. De vluchtelingen hebben volgens hem behoefte aan rust. 

De beveiliging wordt opgeschroefd. Er komen meer beveiligers, boa’s en politie. Daarnaast zal er ook ’s nachts permanent beveiliging zijn. Ook in het winkelcentrum, waar eerder een vluchteling belaagd werd, zal meer politie aanwezig zijn.

De burgemeester is vooral teleurgesteld. “Het is niet  te aanvaarden. Gebruik woorden en geen geweld. Het is een laffe daad aan een groep weerloze mensen.”

Ook Den Haag reageerde geschokt op de gebeurtenis. Kamerleden noemde de situatie onaanvaardbaar. Meer reacties kunt u lezen op de website van de NOS.

Foto’s: Alex de Kuijper

Geef een reactie