Burgemeester Oudewater: ‘Hogere vergoeding voor raadsleden is sigaar uit eigen doos’

Burgemeester Oudewater: ‘Hogere vergoeding voor raadsleden is sigaar uit eigen doos’

De burgemeester van Oudewater Pieter Verhoeve wil niet langer dat gemeenten opdraaien voor de hogere vergoeding aan raadsleden. Het ministerie van Binnenlandse Zaken besloot vorig jaar dat raadsleden in kleinere gemeenten een maandelijkse vergoeding van 959 euro kregen. Dat betekent in Oudewater een verdubbeling van de vergoeding.

De gemeenten moeten de verdubbeling alleen wel zelf betalen. Verhoeve is het hier niet mee eens en dient volgende week samen met de burgemeester van Dordrecht een motie in op het congres van de Vereniging Nederlandse Gemeenten (VNG). Hij wil dat het Rijk opdraait voor deze verhoging.

MINDER BETAALD

De vergoeding die raadsleden krijgen, hangt af van de grote van hun gemeente. Raadsleden uit kleinere gemeenten kregen daardoor veel minder betaald dan hun collega’s uit grotere gemeenten. Minister Ollongren besloot vorig jaar dat de minimale vergoeding wordt opgehoogd naar 959 euro.

Goed nieuws, vindt ook Verhoeve. “Dat de vergoeding omhoog is gegaan, is terecht. Raadsleden besteden veel tijd aan hun taken. Gemiddeld zo’n 16 uur per week.” Probleem is alleen dat Binnenlandse Zaken voor deze verhoging eenmalig 10 miljoen euro voor alle gemeenten samen heeft uitgetrokken. Maar dat geld is volgens Verhoeve snel op omdat het de gemeenten structureel 7 miljoen euro per jaar kost.

In Oudewater komt dat neer op zo’n 77.000 euro extra per jaar. “Dat zijn twee bibliotheken,” zegt Verhoeve. “Het is goed dat onze raadsleden worden gewaardeerd en gehonoreerd. Maar dan wel met extra geld van het Rijk en niet vanuit onze eigen kosten. Nu is het een sigaar uit eigen doos.”

GEMEENTEFONDS

In zijn motie wil Verhoeve dan ook dat VNG er bij het kabinet op aandringt om de extra kosten blijvend te vergoeden door het Gemeentefonds op te hogen. Gemeenten krijgen geld uit dit fonds om een deel van hun uitgaven mee te betalen.

Verhoeve rekent op veel steun voor zijn motie. “Gemeenten krijgen er voortdurend extra taken bij zonder extra vergoeding. Ze zitten financieel helemaal klemgedraaid. Dit is een signaal naar het Rijk: kom over de brug als u meer taken geeft.”

Bron: RTV Utrecht