120 verwaarloosde honden in veiligheid gebracht in Woerden

Bij een controle van een teckelfokkerij aan het Breeveld in Woerden zijn 120 honden in beslag genomen. De dieren waren verwaarloosd en zijn in veiligheid gebracht.

Voorbijgangers zagen vanochtend een flink aantal pups in kooien buiten staan en schakelden de politie in. “We zagen ook auto’s met buitenlandse kentekens op het terrein en het zag er verdacht uit”, vertelt één van hen aan RTV Utrecht. “De hondjes gingen enorm tekeer, heel zielig.”

 

VERWAARLOOSD

De politie ging naar de fokkerij en trof daar 120 honden aan, die klaarstonden voor vervoer. Sommige honden waren nog geen twee weken oud. “De dieren waren verwaarloosd, het waren er meer dan toegestaan en ze zouden op een niet toegestane manier vervoerd worden. Ook hadden de fokkers geen vergunning. De dieren zijn meegenomen en in veiligheid gebracht”, aldus een woordvoerder van de politie.

ONDERZOEK

De politie hield niemand aan, omdat er een onderzoek van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) naar de fokkerij loopt. “We hebben al eerder een melding gehad over deze fokkers. De NVWA leidt het onderzoek en wij ondersteunen dat. We hebben een aantal verdachten in beeld. We hopen dat de NVWA het onderzoek zo afrondt dat we deze personen kunnen aanhouden.”

OPGELICHT

Het gaat om de fokkerijen ‘Wie Anders’ en ‘Van de Vliegende Kiep’. Die worden gerund door een moeder en een dochter en kwamen eerder al in het tv-programma Opgelicht. In die uitzending kwam naar voren dat de pups die klanten bij de kennel kochten niet de beloofde ‘kampioenen’ waren, maar teckels met angsten, ziektes en gestoord gedrag. Ook zouden de fokkers tegen de regels in honden zonder paspoort verkopen en kwamen de dieren niet buiten.