DNA mogelijk doorbraak in moordzaak

Dit zijn de vijf belangrijkste redenen waarom de cold case zaak van Jonkvrouw de Ranitz wordt heropend.

De blog van Wim van Geelen

In 2013 schreef Wim van Geelen een uitgebreide blog over de moord met hierin een directe oproep aan de instanties om het onderzoek opnieuw te starten. Een van zijn bevindingen was dat bij het aanspreken van een vertrekkend korpschef van de politie krijg hij een opmerking, die hij nooit zal vergeten. “Wim” zei hij, “we weten wie het gedaan heeft, maar we kunnen het bewijs niet rondkrijgen.”

DNA dader mogelijk in systeem politie

De afgelopen jaren is er veel meer mogelijk met DNA onderzoek dan voorheen. De politie sluit dan ook niet uit dat DNA een doorbraak zou betekenen in het onderzoek. Zo zou de naam van de dader al in het systeem van de politie aanwezig kunnen zijn, door een link met een inbraak of ander misdrijf.

Was het een inbreker?

Al in de jaren 90 ging de politie uit van een uit de hand gelopen diefstal. In de maanden voorafgaand aan de moord was er al meerdere malen ingebroken in de woning van het slachtoffer. De politie sluit dan ook niet uit dat een inbreker de Ranitz tegen het lijf liep in de woning. In de jaren ’90 hield de politie al enkele lokale inbrekers aan om te verhoren. Echter zonder resultaat.

Heling zet politie op het spoor

Het doorverkopen van gestolen goederen is een derde aanknopingspunt. De politie weet wat er gestolen is en waar dit verzilverd is. Zo zijn er betaalcheques gestolen. De politie weet dat een van die cheques is geïnd bij de V&D in Hoog Catharijne.

Nieuwe tijden, nieuwe informatie

De politie geeft ook aan nieuwe informatie te hebben ontvangen. Wat voor informatie dit betreft wordt in het kader van het onderzoek niet bekend gemaakt. Wel spreekt de politie de hoop uit dat de dader in de loop der jareneen keer zijn mond heeft voorbijgepraat of dat mensen die vroeger informatie achter hielden dit nu wel willen vertellen.

Help de politie

SBS’s Hart van Nederland, AVRO’s Opsporing Verzocht en Bureau Hengeveld van RTV Utrecht, besteden uitgebreid aandacht aan de zaak deze week. De politie hoopt met duidelijke informatie en een reconstructie het geheugen van Woerdenaren op te frissen en informatie uit de samenleving los te krijgen.

Weet u meer? Dan kunt u bellen met de politie op 0900-8844 of anoniem met 0800-7000