Doe eens gek en loop op vrijdag de 13e eens onder een ladder door

Doe eens gek en loop op vrijdag de 13e eens onder een ladder door

Nog één nachtje slapen, en dat is het vrijdag de 13e. De dag van de zwarte katten, ladders en gebroken spiegels. Maar waar komt dat bijgeloof eigenlijk vandaan?

ULTIEME ONGELUKSDAG

Vrijdag de 13e wordt door veel mensen als de ultieme ongeluksdag gezien, vanwege de combinatie van vrijdag met het ongeluksgetal 13. Nu is het sowieso nooit een goed idee om een spiegel te breken, maar wanneer je dit op vrijdag de 13e overkomt krijg je zeven jaar ongeluk over je heen. Als je dan ook nog onder een ladder doorloopt èn je ziet een zwarte kat, kun je maar beter in bed gaat liggen met de dekens ver over je oren getrokken. Mooi staaltje bijgeloof.

ROMEINSE EXECUTIEDAG

Eén van de verklaringen waarom vrijdag de 13e als ongeluksdag aangemerkt wordt, ligt in het christelijk geloof: Jezus werd volgens de Bijbel op vrijdag gekruisigd. Een ander gegeven dat de naam van vrijdag geen goed doet, is dat de Romeinen en ook de Engelsen van oudsher de vrijdag altijd als executiedag gebruikten.

APOCALYPS

Dat het getal 13 niet helemaal lekker ligt in de christelijke traditie, komt waarschijnlijk omdat er tijdens het Laatste Avondmaal dertien personen aan tafel lagen, terwijl christelijk gezien het getal 12 voor de volheid staat. Ook wordt de apocalyps in het dertiende hoofdstuk van het Bijbelboek aangekondigd… De lijst is eindeloos.

TEMPELIERS

Historici gooien het over een heel andere boeg: op vrijdag de dertiende oktober 1307 werden alle Tempeliers in Frankrijk een kopje kleiner gemaakt op grond van valse beschuldigingen. Een flinke moordpartij doet een dag natuurlijk weinig goed. In de Noorse mythologie werd de kwaadaardige god Loki niet uitgenodigd voor een feestje, maar kwam wel. Zo werd hij de dertiende gast en dompelde de aarde onder in rouw. Volgens andere legenden was vrijdag de 13e de nacht dat heksen bij elkaar kwamen.

GRIEZELIG BIJGELOOF

Toch zijn er aanwijzingen dat ‘vrijdag de 13e’ pas als begrip na 1900 in zwang kwam. Het begrip werd daarna ook meteen wel populair. Er verschenen boeken over het thema, met uiteraard en lekker griezelrandje. En wie kent de filmsreeks ‘Friday the Thirtheenth’ niet? Maar vergis je niet, naast gewoon lekker griezelig bijgeloof zijn er ook genoeg mensen die het zekere voor het onzekere nemen.

IETS VOORZICHTIGER

Neem Amerika bijvoorbeeld, daat is uitgerekend dat een vrijdag de 13e de economie miljarden dollars kost omdat mensen thuisblijven van werk. En in Nederland komen er minder ongevalsmeldingen binnen bij verzekeraars, omdat mensen iets voorzichtiger zouden zijn op vrijdag de 13e.

En jij? Heb jij wat met vrijdag de 13e?

Foto: Pixabay