Eerste WhatsApp Buurtpreventie groep in Oudewater

Eerste WhatsApp Buurtpreventie groep in Oudewater

Inwoners meer grip geven op de veiligheid in hun eigen buurt. Dat is de insteek van WhatsApp Buurtpreventie – een chatgroep waarbij buurtbewoners elkaar kunnen waarschuwen voor verdachte situaties in de eigen omgeving. De eerste WhatsApp Buurtpreventie groep in Oudewater is een feit. Een bord in de straat waarschuwt inbrekers en andere kwaadwillenden dat hier een bewonersgroep alert is.

Mobiele app

Mensen met een smartphone kennen de Whatsapp waarschijnlijk wel. Met deze chatservice kunnen gratis berichtjes worden gestuurd – individueel of in een groep. Zo ontstond het idee om in een groepschat buurtgenoten te waarschuwen bij verdachte situaties: WhatsApp Buurtpreventie. Dit idee sprak ook bewoners van de Hekendorpse Buurt in Oudewater aan.

Ken je buren

Werkzaamheden aan de weg en andere affaires motiveerden Armin Mulder en zijn buurman oktober vorig jaar om contact met straatgenoten te zoeken. Naast constructieve overleggen heeft het sindsdien onder andere deze Whatsappgroep opgeleverd. Of eigenlijk twee chatgroepen. “Eén voor acute zaken en één voor meer informatieve zaken,” legt Mulder uit. Dat voorkomt dat de belangrijke berichten ondergesneeuwd raken door randzaken.

Het werkt echt

De groep is in februari opgericht en heeft ongeveer zeventig leden. Sindsdien zijn er een paar meldingen geweest. Meestal worden de personen even aangesproken. Dat helpt. Eén melding is doorgegeven aan de politie. “Zelf hou ik ervan om zelfredzaam te zijn. Zeker omdat we wat afgelegen liggen. Zo’n buurtapp draagt daaraan bij. En het vergroot tegelijkertijd de sociale cohesie van de wijk.”

Politie

Oudewaterse wijkagenten Marc Roemer en Frans Damen kennen de kracht van de Whatsappgroepen. Inwoners spelen een belangrijke rol bij het voorkomen of oplossen van bijvoorbeeld woninginbraken – en Whatsappgroepen dragen daaraan bij. Volgens de wijkagenten mogen mensen sneller de politie alarmeren. Bij heterdaad en verdachte situaties via 1-1-2, en bij minder urgentie situaties op 0900-8844. Het is fijner een woninginbraak te voorkomen dan achteraf op te lossen. De wijkagenten geven daarom aan liever te vaak dan te weinig gebeld te worden.

Mensen kunnen hun eigen buurtapp op Wabp.nl registreren. Zo is makkelijk te zien of er al een groep in uw buurt zit en hoe u zich ervoor kan aanmelden. Op deze site staan handige huisregels die u kunnen helpen een groep zo effectief mogelijk te maken.