Eindelijk regen, maar droogte blijft

Eindelijk regen, maar droogte blijft

Afgelopen nacht viel er na een periode van extreme droogte eindelijk weer wat buien. De buien trokken van zuidwest naar noordoost, waardoor het vrijwel in het hele land regende. Volgens Weerplaza viel op een enkele plek meer dan 10 millimeter regen. De buien gingen lokaal gepaard met onweer, waarvoor het KNMI code geel had afgekondigd.

Geen einde aan droogte

De regen van afgelopen nacht maakt geen einde aan de droogte. Volgens Weerplaza loste de warme lucht de regen tijdens de val al voor een deel op, waardoor er dicht bij de grond weinig van de regen overbleef. Volgens Rijkswaterstaat is de droogte zeker niet voorbij. “Met een buitje gaan we het echt niet redden. We hebben twee tot drie maanden typisch Nederlands weer nodig om de voorraad weer aan te vullen”, legt Rijkswaterstaat in een filmpje op Twitter uit.

Weerverwachting

In de provincie Utrecht geldt nog tot 18.00 uur nog code geel vanwege hitte. Het wordt vandaag rond de 25 graden en er is een kleine kans op een bui.

Morgen neemt de bewolking toe, in de loop van de ochtend gevolgd door langdurige, buiige regen. Het wordt dan 23 tot 26 graden. Ook morgenavond gaat het weer flink regenen.

Zomergladheid

Rijkswaterstaat waarschuwt weggebruikers voor zomergladheid vanwege de regen van de komende dagen. Als het lange tijd droog is, hopen vuilresten zich op het wegdek op. Als dit zich mengt met regenwater, kan een gladde laag op het asfalt ontstaan en kunnen gevaarlijke situaties ontstaan.

Bron: RTV Utrecht   Foto: Pixabay