Eindexamenleerlingen exposeren hun werk

Eindexamenleerlingen exposeren hun werk

Vrijdag is de zestiende editie van de ‘Performance & Exposure geopend door wethouder George Becht. Hier worden de kunstzinnige eindexamenwerken van de leerlingen uit 5-havo en 6-vwo van het Kalsbeek College gepresenteerd.

5-havo
De leerlingen van 5-havo gingen met twee thema’s aan de slag: ‘Tegendraads’ en ‘Verzet.’ Met het thema Tegendraads konden de examenkandidaten zich helemaal uitleven in hun eigen richting. Zij mochten zelf invulling geven aan de opdracht.

Er is onder meer geschilderd, gefotografeerd, gewerkt met klei, film en zelfs wc-papier. Bij het thema Verzet hebben leerlingen mensen geïnterviewd en gefotografeerd die op een of andere wijze aan het thema gelieerd zijn. Het project sloot aan bij dat van vorig jaar, toen Vrijheid het onderwerp was. Soms hebben de geïnterviewden en geportretteerden zelf verzet gepleegd, soms maken zij anderen bewust van wat verzet is of is geweest. Voor dit onderdeel van de tentoonstelling werkte de school samen met de Stichting 4 en 5 mei Woerden. De foto’s zullen eind april en begin mei ook te zien zijn in de Petruskerk.

6-vwo
‘Generatie Z’ was het onderwerp waarmee leerlingen van 6-vwo zich de afgelopen maanden hebben beziggehouden. Ze hebben dit thema zelf gekozen, omdat het dicht bij hen staat. De uitwerking is heel individueel geworden.

“Onze generatie krijgt steeds meer toenemende psychologische problemen en stoornissen. Ik wil in het kunstwerk het gevoel laten zien wat mensen ervaren die last hebben van depressies of andere psychologische problemen. De basis is een groot portret waar gevoel letterlijk op wordt geprojecteerd”, aldus Fay.

Marlin laat weten:

“Ik heb vanwege het Rembrandtjaar een reeks getekende portretten op genuanceerde wijze aangepast. Hier zie je de multiculturele samenleving, multitasking, de muziekidolen, het beeldscherm, de stress en vermoeidheid waar Generatie Z-ers mee te maken hebben verbeeld.”

Foto´s Alex de Kuijper