Ellen van Dijk Europees kampioene tijdrijden

Ellen van Dijk uit Woerden is voor de vierde keer op rij Europees kampioene tijdrijden geworden. Ze was over ruim 22 kilometer een klasse apart. Na 28 minuten en 7 seconden kwam ze over de finish.

De verwachtingen waren hoog voor Van Dijk, maar toch was het volgens haar niet vanzelfsprekend dat ze zou winnen. “Zo makkelijk gaat het niet. Het klinkt simpel: je bent de favoriet en je wint. Maar ik kamp al een tijd met rugklachten en het was zelfs lang onzeker of ik hier zou starten.”

Van Dijk had een goed voorjaar met onder meer winst in Dwars door Vlaanderen. “Daarna ben ik wel gaan sukkelen met mijn rug. Ik kon vaak niet in een tijdritpositie fietsen.” Dat de race in Alkmaar voorspoedig verliep leverde behalve het goud en de Europese kampioenstrui ook opluchting op. “Het WK, volgende maand in Yorkshire, is mijn volgende doel. Dit was een belangrijk moment in mijn voorbereiding. Daarbij ging het er vooral ook om of mijn rug het zou houden. Was dat niet gebeurd, dan had ik het seizoen misschien voortijdig moeten beëindigen.”

Bron: RTV Utrecht  Video: Sport Cyclist