Extra maatregelen moeten chaos tijdens Koeiemart voorkomen

Strengere controles, meer beveiliging en ‘crowdmanagment’ moeten de Koeiemart in Woerden dit jaar veiliger maken.

Vorig jaar was er veel kritiek op de organisatie van het jaarlijkse evenement. Marktkramen stonden te dicht op elkaar, vluchtwegen waren geblokkeerd voor de hulpdiensten en doordat bakwagens te dicht bij de kerk stonden was de brandveiligheid niet op orde. Ook was het op sommige plekken te druk. Dat moest anders.

CROWDMANAGEMENT EN CAMERA’S

Burgemeester Victor Molkenboer: “We controleren de bezoekersstromen dit jaar. Als er op bepaalde punten te veel mensen zijn dan kunnen we maatregelen nemen om die bezoekersstromen om te buigen of stop te zetten.” Crowdmanagement heet dat en vijftien camera’s die in het centrum hangen helpen daarbij. In een wagen op het Kerkplein worden de beelden permanent in de gaten gehouden. “We kunnen zien hoeveel mensen er op bepaalde plekken in de stad zijn”, zegt Koos Dros, toezichthouder van de brandweer. Het is voor het eerst dat we deze methode gebruiken met de Koeiemart.”

Dros controleert vandaag of alle hulpdiensten er wel goed bij kunnen. Op het Kerkplein wordt een niet aangekondigde metalen stellage geplaatst. Hij gaat daarom even een kijkje nemen of de doorgang niet geblokkeerd wordt. “De doorrijdbreedte voor een voertuig moet groot genoeg zijn. Ik constateer dat de vluchtroute oké is, maar de plattegrond waarop alle objecten op het plein terug te vinden zijn moet wel aangepast worden.”

BRANDVEILIGHEID

Ook doet toezichthouder Koos Dros even een rondje op de kermis. Daar stonden de attracties vorig jaar te dicht op elkaar wat tot gevaarlijke situaties kon leiden. Dit jaar is dat niet het geval, zegt hij. “Qua brandveiligheid is er geen probleem. Mocht er zich hier een calamiteit voordoen dan kan de hulpdienst erbij. Straks maken we nog wel een ronde met de brandweerwagen.”

Dros zal vandaag en morgen nog heel wat controlerondjes maken en tussendoor geniet hij van het evenement dat hij al van kinds af aan meemaakt.  “Laten we er vooral ook een leuk feest van maken!”