“Financieel gezond, nu keuzes maken voor de toekomst”

Het Woerdense college van B&W presenteert donderdagavond zijn derde begroting uit deze bestuursperiode aan de gemeenteraad. De begroting zelf kun je bekijken op de website van de gemeenteraad bij de ingekomen stukken. Dit persbericht is van de gemeente Woerden:

Een sluitende meerjarenbegroting, die bescheiden ruimte biedt voor ambities. Inkomsten en uitgaven staan in een gezonde verhouding tot elkaar, Woerden heeft zijn financiën op orde. Het is belangrijk nu de juiste keuzes te maken voor de toekomst.

Een sluitende begroting is niet vanzelfsprekend. In juni nog dreigde een jaarlijks tekort van € 1 miljoen op de meerjarenbegroting. Het college heeft oplossingen gevonden door de begroting en de ambities nog eens kritisch tegen het licht te houden. De voorstellen die er nu liggen, vindt het college van wezenlijk belang voor de toekomst van de Woerdense samenleving. De voorstellen betreffen speerpunten van de raad én zijn gebaseerd op wensen of ontwikkelingen vanuit de samenleving. Dit vloeit voort uit de houding ‘Woerden zegt ja, tenzij…. Het gemeentebestuur gaat naast inwoners, ondernemers en instellingen staan en speelt waar mogelijk in op wat bij hen leeft. Liefst nog met een stapje extra richting de toekomst.

Realistisch en verantwoord

Wethouder Hans Haring (financiën):

“Dit is een realistische begroting, waarin we verantwoorde keuzes hebben gemaakt voor de toekomst. We zien veel kansen en willen die ook grijpen. De algemene reserve is meer dan toereikend, wij vinden het verantwoord een deel hiervan ‘terug te geven aan de stad’ door nieuwe ontwikkelingen mogelijk te maken. Natuurlijk moeten er voldoende reserves beschikbaar blijven voor toekomstige ontwikkelingen, die afweging blijft lastig. Woerden is financieel gezond, het is nu zaak lijnen uit te zetten voor de toekomst. Het college wil samen met de inwoners, instellingen en bedrijven de plannen waarmaken.”

Wat zijn de voorstellen?

Een begroting vraagt om lastige keuzes. Sommige taken zijn wettelijk verplicht, zoals de invoering van de nieuwe Omgevingswet. Een grote operatie, die kansen biedt om het aantal regels en bestemmingsplannen te verminderen en beter te kunnen inspelen op initiatieven uit de samenleving. Andere zaken zijn onvermijdelijk of zo belangrijk dat het college ze op korte termijn wil aanpakken. Bodemdaling is daar een voorbeeld van. Zeker in de Kanis zorgt deze voor veel overlast, daarom komt daar als eerste een toekomstbestendige aanpak.

Toekomstgericht is ook de ambitie in 2030 klimaatneutraal te zijn. Woerden wil vanaf 2017 extra geld vrijmaken voor initiatieven van ondernemers en particulieren die een bijdrage leveren aan het verkleinen van onze CO2-footprint. Waar het gaat om informatie wil het college zoveel mogelijk vrijelijk data delen met inwoners en organisaties. Privacy en beveiliging moeten daarbij wel gewaarborgd zijn.

Behalve voor dataverkeer is er in de voorstellen ook aandacht voor het andere verkeer. In de (nog vast te stellen) Verkeersvisie 2030 zijn ambities en doelstellingen beschreven, er volgt nu een uitwerking in een concrete verkeersstructuur. Het college stelt voor om voor direct noodzakelijke (kleinere) verkeersmaatregelen extra geld uit te trekken.

Mensen eerst! is het uitgangspunt binnen het sociaal domein. Het leven van mensen staat centraal, niet de regels en systemen. Waar mogelijk wordt zelfregie gestimuleerd. Het college wil extra investeren in preventie en eerstelijnszorg om mensen te helpen bij het op orde krijgen en houden van hun financiën. Naar verwachting leidt dat op termijn tot minder problematische schulden en dus minder (dure) schuldhulpverlening.

Jongeren moeten de kans krijgen zich te ontplooien. Een startkwalificatie levert daaraan een belangrijke bijdrage. De inzet van meer leerplichtambtenaren moet uitval helpen voorkomen. Daarnaast is perspectief op (liefst) betaald werk of dagbesteding van belang. Het college wil extra middelen uittrekken voor een concrete aanpak hiervoor. Voor goed onderwijs zijn goede scholen onmisbaar. Meer dan de helft van de schoolgebouwen in Woerden is de komende jaren aan vernieuwing toe. Scholen en gemeente stellen samen vast in welke volgorde dit moet gebeuren. Duidelijk is dat de R. de Jagerschool de hoogste prioriteit heeft, daarom worden hier nu middelen voor gereserveerd. Naast leren moeten kinderen ook kunnen spelen. In 2017 en de jaren erna geven inwoners (kinderen en volwassenen) en gemeente samen invulling aan het Uitvoeringsplan Spelen, dat is opgesteld samen met kinderen, jongeren, buurtbewoners en ketenpartners.

Heffingen

De meeste gemeentelijke heffingen stijgen met 2%. Een uitzondering vormen parkeren (0%), rioolheffing (1%) en de afvalstoffenheffing (0%). In 2017 is er voor alle huishoudens een eenmalige teruggave afvalstoffenheffing van € 25. Daarnaast krijgen huishoudens die minder vaak restafval aanbieden, een deel van de afvalstoffenheffing terug. De gemiddelde woonlasten dalen daardoor in 2017. Woerden behoort al jaren tot de gemeenten met lagere gemeentelijke belastingen dan gemiddeld.

Gemeenteraad

De begroting is een voorstel van het college aan de gemeenteraad. Deze bespreekt de begroting op 12 en 13 oktober in de begrotingscommissie en op 27 oktober tijdens de raadsvergadering. Inwoners, bedrijven, verenigingen en instellingen kunnen hun mening geven over de uitgangspunten voor de begroting tijdens de commissievergadering op 12 oktober (start 20.00 uur). Wie wil inspreken, kan zich hiervoor aanmelden tot 12 oktober 12.00 uur via raadsgriffie@woerden.nl of telefoonnummer (0348) 428 619. De gemeenteraad stelt de definitieve begroting vast in zijn vergadering van 27 oktober (start 17.00 uur). Alle vergaderingen van de raad zijn openbaar en vrij toegankelijk voor geïnteresseerden. De agenda’s met bijbehorende stukken zijn te vinden op gemeenteraad.woerden.nl.