Waar gaat de gemeente aan de slag in 2017?

Waar gaat de gemeente aan de slag in 2017?

Het college heeft het Meerjarig OnderhoudsProgramma (MOP) Openbare Ruimte 2017-2020 vastgesteld. Hierin staan de concrete werkzaamheden in de openbare ruimte voor 2017. Daarnaast geeft het programma ook een doorkijk naar de grote werkzaamheden die de gemeente de komende jaren oppakt. Het gaat om onderhoud en vervanging van onder andere groen, bestrating, riolering en het baggeren van watergangen.

Werkzaamheden in 2017

In het MOP 2017-2020 staan de werkzaamheden en de locaties waar de gemeente in 2017 aan de slag gaat. Dit zijn projecten die worden voorbereid en/of uitgevoerd. Bij grote projecten in de voorbereiding worden inwoners meegenomen in participatietrajecten. Daarnaast worden ook projecten uitgevoerd die in voorgaande jaren zijn voorbereid.

Wethouder beheer openbare ruimte, Tymon de Weger:

“Nieuwe projecten die in 2017 in de voorbereiding gaan zijn bijvoorbeeld de reconstructies van het Voorhuis in Kamerik en de Eem in Woerden. Projecten die al zijn voorbereid worden uitgevoerd, zoals de slotenbuurt in Zegveld en de reconstructie van De Kanis. Daarnaast gaan we verder met het wegwerken van achterstallig onderhoud, met als prioriteit dé locaties die niet meer voldoen aan het vastgestelde onderhoudsniveau.”

Inhaalslag onderhoud openbare ruimte

De afgelopen jaren is er drastisch bezuinigd op het onderhoud in de openbare ruimte. Hierdoor is de onderhoudskwaliteit hard achteruit gegaan. Dit heeft geleid tot een versnelde behoefte aan/noodzaak van groot onderhoud of vervanging. Om dit achterstallig onderhoud weg te werken, heeft de gemeenteraad in 2015 voor drie jaar extra geld beschikbaar gesteld. Tijdens de uitvoering van het MOP is de gemeente dus ook druk bezig om de achterstanden in te lopen.

Wanneer is iets aan de beurt?

De gemeente hanteert het Woerdens Model om te beoordelen op welke locaties we de komende jaren gaan werken. Dit systeem helpt projecten in de openbare ruimte te prioriteiten/rangschikken, in volgorde van urgentie te plaatsen en in te plannen, voor zover de financiën dit toelaten. Hierdoor is het transparanter welke werkzaamheden waar en wanneer uitgevoerd worden en welke (nog) niet.

Foto: archief Alex de Kuijper