Geen bevallingen meer in Woerdens ziekenhuis

Het geboortecentrum in Woerden heeft haar deuren gesloten. Gisteren en afgelopen nacht werden er de laatste baby’s geboren. In Leidsche Rijn werd vandaag het nieuwe geboortecentrum geopend.

Verder rijden

Het nieuwe centrum moet de bevallingsafdeling van het St. Antonius Ziekenhuis in Woerden vervangen. Wie nu in Woerden een kindje verwacht, moet vanaf vandaag dus naar Utrecht. “Het is wat verder rijden”, zegt Martens, “maar dan zijn er ook een hoop vernieuwingen doorgevoerd. Dus voor de patiënt valt er ook zeker wat te halen.”

Volgens Martens is er nu altijd wel het risico dat je als hoogzwangere in de file op de A12 terecht komt. “Dus er zullen misschien wat meer mensen wat eerder in de auto moeten stappen dan voorheen. Maar ik maak me niet meteen grote zorgen; er zijn regio’s in Nederland waar de afstand naar een ziekenhuis veel groter is.”

Nieuw geboortecentrum

Het nieuwe geboortecentrum heeft 32 comfortabele, sfeervolle gezinssuites. Alle suites hebben een slaapbank voor de partner en eigen sanitaire voorzieningen. Ze noemen het “de zorg voor het totale gezin.”

Gynaecoloog Gratia Martens legt uit dat moeder en kind na de bevalling in principe niet meer gescheiden worden, ook niet als ze extra zorg nodig hebben of het kind bijvoorbeeld in een couveuse moet liggen. “Voor de moeder-kind-binding is dat veel beter.”