Geen vakantie maar Summerschool voor kinderen statushouders Woerden

Geen vakantie maar Summerschool voor kinderen statushouders Woerden

Geen vakantie maar Summerschool voor kinderen statushouders Woerden

In de zomer naar school? Voor 26 kinderen in Woerden is dit heel normaal. Zij gaan drie keer in de week naar de Summerschool voor extra lessen om hun Nederlands te verbeteren en bij te houden.

De kinderen zijn statushouders; kinderen van vluchtelingen die een verblijfsvergunning hebben gekregen en dus hier mogen blijven. Ze krijgen extra les om ook in de zomer bezig te blijven met de Nederlandse taal. Dit doen ze onder meer door te koken met Nederlandse recepten, toneelstukjes te spelen en op woensdagen gaan ze er op uit.

Taaltrainer Marie Luise de Groot wil de kinderen meer leren over hun nieuwe woonplaats Woerden. Ze heeft voor deze week een programma opgezet met een speurtocht door de stad, waar kinderen nieuwe woorden leren en tegelijkertijd leren over de geschiedenis van de stad.

“Deze kinderen mogen hier in Woerden blijven wonen, wat is er dan leuker dan leren over je nieuwe woonplek?”

Mohammed van 13 leert al twee jaar Nederlands, maar ziet het nut wel in van de extra lessen.

“Door de Summerschool hoef ik mijn Nederlands niet steeds opnieuw te oefenen en kan ik na de zomer makkelijker beginnen op de middelbare school.”

Naast dat ze wat leren, is het ook fijn dat de kinderen wat leuks te doen hebben in de vakantie volgens Marie Luise:

“Deze kinderen komen Woerden niet uit, ze zijn met hun ouders gevlucht uit een oorlogsgebied. Die ouders zijn hier bezig om hier te settelen en niet met op vakantie gaan.”

Foto’s: RTV Utrecht