Gemeente Woerden stelt het belang van het kind voorop

Gemeente Woerden stelt het belang van het kind voorop

De gemeente Woerden stelt net als Dokter Bosman het belang van het kind voorop. Er is geen sprake van een bezuiniging waardoor hulp in de knel komt. Dit betekent dat kinderen uit Utrecht West die op de wachtlijst staan, op korte termijn door Dokter Bosman benaderd worden voor een intake. Dit is de uitkomst van het gesprek tussen wethouder Hans Haring en Michiel Bosman, directeur van zorginstelling Dokter Bosman.

Nieuwsuur

In de uitzending van Nieuwsuur op 16 januari gaf Bosman aan dat veel gemeenten bezuinigen op jeugdhulp, waardoor het beschikbare budget ontoereikend is om noodzakelijke hulp te verlenen. Hierdoor zouden opnieuw wachtlijsten ontstaan. Dit zou met name in de gemeente Woerden het geval zijn. In het gesprek tussen gemeente Woerden en Dokter Bosman is benadrukt dat wat Woerden betreft  elk kind de zorg krijgt die het nodig heeft.

Wethouder Haring: “In Woerden zeggen wij: mensen eerst! Dat betekent dat dit ook bij de inkoopafspraken altijd voorop staat. De keuze van inwoners wordt gehonoreerd en dus krijgt ieder kind de zorg die het nodig heeft.”

Budgetplafonds

Het klopt dat de zorgregio waarin de gemeente Woerden zorg inkoopt, budgetplafonds gebruikt. Zo weten de zorg inkopers hoe het beschikbare budget over zorgaanbieders wordt verdeeld en houden we zicht op het totale budget. In de praktijk gebruikt de gemeente Woerden de budgetplafonds echter niet.

In de gemeente Woerden geldt de volgende afspraak: ‘als een zorgaanbieder meldt dat een inwoner niet wordt geholpen omdat het toegekende budget gebruikt is, dan wordt het plafond automatisch verhoogd. Als inwoners of zorgaanbieders ervaren dat er door budgetproblemen geen hulp wordt geboden, dan willen wij dat graag meteen weten. Dan gaat er namelijk iets fout en dat lossen we vervolgens graag samen op.’

Misverstand

Dokter Bosman is blij met de uitleg van de gemeente.

Michiel Bosman: “Gelukkig blijkt het budgetplafond toch geen plafond te zijn. Dat is belangrijk nieuws voor ouders en kinderen.”

Dokter Bosman en de gemeente Woerden zijn blij dat het misverstand is opgehelderd. Dit betekent dat kinderen uit Utrecht West die op de wachtlijst staan, op heel korte termijn door de medewerkers van Dokter Bosman benaderd worden voor een intake.

Foto: NOS Nieuwsuur