Genomineerden Cultuurprijs blij met nominatie

Genomineerden Cultuurprijs blij met nominatie

Mariëtte van Slagmaat, Het Kunstpark, de Kult Kompagnie en Gerrit Luidinga zijn genomineerd voor de Cultuurprijs Woerden. Zij maken alle vier kans op de felbegeerde titel.

Een onafhankelijke jury bestaande uit; Dave Kortekaas, Bob Duindam, Sterre Verschoor, Carole Leroy en Jeffrey Hamilton kozen uit alle voorgedragen kandidaten de vier genomineerden.

Woerden.TV sprak met de genomineerden.

Mariëtte van Slagmaat (Foto: Alex de Kuijper)

Mariëtte van Slagmaat

Mariëtte van Slagmaat heeft een eigen kunstgalerie en is zeer betrokken bij vele kunst en cultuurprojecten in Woerden. Mariëtte is erg blij met haar nominatie.

“Het is geweldig om genomineerd te zijn. Een echte waardering voor de dingen die ik doe”, verteld Mariëtte enthousiast. “Ik zet mij op verschillende manieren in voor cultuur in Woerden. Ik heb mijn eigen galerie en ben betrokken bij diverse projecten binnen Woerden. Ik werk mee aan grote bekende projecten maar op de achtergrond doe ik nog veel meer.”

De winnaar van de Cultuurprijs ontvangt een mooie 3.000 euro. “Als ik win dan zou ik het geld gebruiken voor projecten die met kunst en cultuur te maken hebben.”

Marcha Kortekaas,  Astrid Custers Bakker en Ben de Waal (Foto: Alex de Kuijper)

Het Kunstpark

Het Kunstpark is ook een van de genomineerden. Het Kunstpark is een evenement dat wordt georganiseerd samen met het Akoestival. “Om als Kunstpark apart genomineerd te worden was dan ook een verrassing voor ons! Van de andere kant; wij hebben als Kunstpark de afgelopen jaren erg ons best gedaan om ons deel van Akoestival-Kunstpark verrassend en vernieuwend in te vullen. Dat is opgevallen en door Cultuurprijs Woerden nadrukkelijk als reden voor de nominatie. Met de Cultuurprijsnominatie zijn we dan ook vooral vereerd”, verteld en de Waal.

Als het Kunstpark de prijs wint.. “Tja dat zou vooral ongemakkelijk voelen ten opzichte van de andere genomineerden. De andere zijn geweldige Woerdense cultuurdragers. Maar stel dat.. Dan denk ik dat we een brug slaan naar Akoestival op het snijvlak van kunst en muziek.  Hoe gaaf zou het zijn om bijvoorbeeld een houten dansvlonder voor rock & roll dansen neer te leggen. Of een authentieke Mardi-gras-parade.. Een gitarist in trapeze-touwen.. Geld maakt net weer wat meer mogelijk..”

Kristan Branger en Mark van Leeuwen (Foto: Alex de Kuijper)

De Kult Kompagnie

Ook genomineerd is de Kult Kompagnie. Zij organiseren met een grote groep enthousiaste en creatieve vrijwilligers vele culturele activiteiten binnen Woerden zoals Nachtcultuur, het Nachtklooster en Gluren bij de Buren.

“We zijn voor de 3e keer genomineerd. Al twee keer met Nachtcultuur maar nu als de Kult Kompagnie. Het is heel bijzonder om nu als de stichting genomineerd te zijn een echt waardering”, zegt Mark van Leeuwen enthousiast. 

Mochten ze winnen dan zouden ze het geldbedrag goed kunnen gebruiken.”Als we winnen gaan we het geld gebruiken om Nachtcultuur 2.0 verder te kunnen organiseren. Het zou hiervoor een mooi startkapitaal kunnen zijn. Daarnaast proberen we er alles aan te doen om meer feeling met jongeren in Woerden te krijgen.”

Gerrit Luidinga (Foto: Alex de Kuijper)

Gerrit Luidinga

Gerrit Luidinga is een bekende Woerdense dichter, onlangs heeft hij zijn vijfde bundel uitgebracht. Daarnaast is hij een echte kunstkenner, kunstpromotor en publicist. “Het is een eer dat ik genomineerd ben. Ik zie het vreugde tegemoet maar gun het ook de andere om te winnen. Maar het liefste win ik zelf natuurlijk.” 

Gerrit wordt door veel Woerdense kunstenaars gezien als een enorme stimulator, motivator en inspirator. In Woerden richtte hij de Volksuniversiteit op en stond hij aan het roer van de Kunstkring en het Stadsmuseum. Zijn liefde voor taal, die hem ooit deed verbinden aan het onderwijs, bracht hem ook tot het dichten. Ruim drieduizend gedichten heeft hij geschreven en slechts een klein aantal daarvan heeft het publiek bereikt.

Als Gerrit wint heeft hij een mooi doel voor ogen. “Als ik de prijs win is het geld erg welkom. Het zou mij meer ruimte geven om nog meer dichtbundels uit te brengen.”

Uitreiking

Uit de genomineerde kandidaten wordt op 25 januari een winnaar gekozen. De winnaar ontvangt een prijs van maar liefst €3000 euro. Een prijs, mede mogelijk gemaakt door de gemeente Woerden, het VSB fonds en het Cultuur Platform Woerden.