De gevolgen van Q-koorts

De gevolgen van Q-koorts
Op 20 september 2016 organiseert Q-support een informatiebijeenkomst in De Hall in Woerden over Q-koorts. De epidemie van 2007 en 2009 lijkt alweer eeuwen geleden, maar voor sommige patiënten die toen besmet raakten, si het nog altijd niet voorbij.

Begeleiden en adviseren

In 2007 men 2009 deed zich in Nederland de grootste Q-koortsepidemie ter wereld voor. Door die uitbraak werden naar schatting 50.000- 100.000 personen in heel Nederland besmet met Q-koorts. Een deel van de besmette patiëntengroep ondervindt nog dagelijks de gevolgen van Q-koorts. Eind 2013 is Stichting Q-support opgericht met de opdracht om Q-koortspatiënten te begeleiden en adviseren bij hun vraagstukken op medisch, juridisch en maatschappelijk terrein.

Vermoeidheidssyndroom

Acht jaar na de laatste Q-koortsuitbraak is de situatie van veel patiënten nog steeds schrijnend. Deze patiënten gaan gebukt onder chronische Q-koorts of het Q-koortsvermoeidheidssyndroom (QVS). Bij chronische Q-koorts is de nog levende bacterie in het lichaam aanwezig en veroorzaakt levensgevaarlijke ontstekingen aan vaten en hartkleppen. Mensen met QVS zijn chronisch moe en hebben last van spier- en gewrichtspijn, geheugen- en concentratiestoornissen. Door de onbekendheid van de ziekte herkennen en erkennen artsen de ziekte vaak niet.

Juiste behandeling

Nader onderzoek kan uitwijzen dat zij ofwel chronische Q-koorts of het Q-koortsvermoeidheidssyndroom (QVS) hebben. Helaas wordt bij veel patiënten met deze klachten nog relatief weinig vervolgonderzoek ingezet. Voor mensen met chronische Q-koorts kan dat fataal zijn. Zonder de juiste behandeling komen zij te overlijden. Recente sterfgevallen aan chronische Q-koorts illustreren dat dit helaas ook het geval is.

Gevolgen op de lange termijn

Op 20 september 2016 organiseert Q-support een informatiebijeenkomst in De Hall, Korenmolenlaan 4, in Woerden voor Q-koortspatiënten, familie, professionals en belangstellenden. Tijdens de bijeenkomst zal Annemieke de Groot, directeur van Q-support, informeren over de dienstverlening van Q-support. Medisch adviseur Alfons Olde Loohuis gaat in op Q-koorts, de langetermijngevolgen ervan en zal vragen hierover beantwoorden. Deelname is kosteloos. De avond begint om 19.00 uur, de zaal gaat open vanaf 18.45 uur. Aanmelden kan via de website: www.q-support.nu of per telefoon: 073 610 00 10.