Graskaasdag: Smakelijk feestje

Graskaasdag: Smakelijk feestje

Boeren Graskaasdag: Smakelijk feestje voor iedereen

De editie 2011 van de Boeren Graskaasdag in Woerden wordt meer dan ooit een festijn voor de consument en recreant. Zelf kazen keuren na te zijn wijsgemaakt door de vakman; een rijtoer maken met paard en wagen; je slag slaan op de kaasveiling; een koe portretteren of alleen maar kijken, ruiken en proeven; het kan allemaal op zaterdag 4 juni in de Woerdense binnenstad.

Boeren en handelaren, die van oudsher de dienst uitmaken op de enige nog functionerende boerenkaasmarkt van Nederland, hebben een programma in elkaar gestoken dat een zo breed mogelijk publiek moet aanspreken.

Tijdens de jaarlijkse graskaasdag wordt de komst van de eerste graskaas gevierd. Het evenement wordt gezien als de start van het kaasseizoen.

De aanvoer van de kazen naar de markt wordt een historische optocht. De partijen boerenkaas worden vervoerd op kaasbrikken (antieke boerenkarren met een paard ervoor) en oldtimer tractoren. De stoet vertrekt tegen 10 uur in de ochtend van de Emmakade, rijdt een rondje door de stad en stopt op het Kerkplein. Daar wordt de handel te kijk gezet. Vervolgens wordt het ‘boerengoud’ aan de man gebracht door veilingmeester Jacques de Koning. Deskundig commentaar wordt geleverd door kaaskeurmeester/publicist Jos van Riet.

Zoals de laatste jaren gebruikelijk, is het pronkstuk van de veiling een 125 kilo zware boerenkaas, formaat tractorwiel. Vorig jaar bracht zo’n kanjer 10.600 euro op. Liefhebbers van een plakje op de boterham of een blokje bij de borrel kunnen de veiling van dit exemplaar beter aan de professionele handelaren overlaten; de prijs van omgerekend bijna 85 euro per kilo zegt meer over het prestige dan over de handelsgeest van de koper. De opbrengst gaat naar een goed doel; dit jaar een project van World Servants in La Joya, in de Dominicaanse Republiek. De organisatie helpt daar met de aanleg van waterleidingen en de bouw van latrines.

Snelcursus kaaskeuren

Ook partijen graskaas van gangbaar formaat worden verhandeld. De leek kan tussen de bedrijven door zelf ook kazen keuren en kopen. Een aantal boeren komt met dubbele exemplaren van kazen in handzame formaten naar de markt. Eén exemplaar dient om gekeurd te worden. Geïnteresseerde leken krijgen boorsels uit die kaas voorgezet door kaasmeisjes. Van een ervaren keurmeester leren de gelegenheidskooplui hoe die proefstukjes te beoordelen. Op het tweede exemplaar kan vervolgens geboden worden.

Er kan overigens meer dan alleen graskaas geproefd worden. Een dozijn leden van de Vereniging van Kaashandelaren Woerden-Bodegraven richt kramen in met het beste uit hun pakhuizen. Daarnaast worden allerlei boerderijzuivel en vruchtenport geserveerd.

Graskaasterras

Wie meer wil dan kleine hapjes proeven, kan terecht op het Graskaasterras met plaats voor 100 bezoekers. Daar worden allerlei eerlijke ambachtelijke hapjes en drankjes geserveerd voor vriendelijke prijzen.

De kaasmeisjes uit Woerden en omgeving krijgen deze keer gezelschap van Miss Leids Kaasmeisje 2011, de 23-jarige Eline Rote. Zij werd in de sleutelstad door een deskundige jury gekozen uit 419 kandidaten.

Kindererf

Voor de jeugd wordt naast de Petruskerk een apart speelplein ingericht; het kindererf. Daar kunnen de jonge bezoekers deelnemen aan spelletjes en wedstrijden zoals juklopen (met twee emmertjes water); kaas sjouwen over een hindernisparcours; koemelken en klompenskilopen. Ook is er een springkussen. Bij het Arsenaal staan wat boerderijdieren, waaronder een koe met kalf, konijnen en pluimvee. Er worden ook schapen geschoren. Bezoekers met artistieke neigingen kunnen koeien portretteren; schildersmaterialen zijn voorhanden. Her en der op het Kerkplein worden oude ambachten gedemonstreerd, zoals klompen maken, netten boeten, kaasmaken, bezembinden. De kraamhouders van de wekelijkse Streekmarkt Woerden zijn op volle sterkte aanwezig.

Rijtoer

’s Middags, vanaf 13 uur, kunnen bezoekers in een rijtuig stappen voor een nostalgische stadstoer van 20 minuten. Leden van Het Gilde geven deskundig commentaar op de plekken waar de historie van kaasstad Woerden werd geschreven.

Fondue en raclette

De dag wordt besloten met een proeverij van gesmolten kazen. Koninklijke ERU deelt porties  kaasfondue uit; ter plekke verwarmd en op stukjes stokbrood geserveerd. Boska, leverancier van kaasgereedschap uit Bodegraven, komt met de Barbeclette; een raclettepannetje dat op de barbecue kan worden gebruikt. Koks van Woerdense restaurants,bij elkaar gebracht door de Woerdense “kookgek” Patrick Dost, verwerken de raclettekaas in warme snacks die aan het publiek worden uitgedeeld.