Herdenking Jom Hasjoa bij Joods munument

Herdenking Jom Hasjoa bij Joods munument

Bij zijn vertrek uit Woerden gaf slager Eliazar Izaks zijn receptenboekje aan een kennis. Het was april 1943. De trein bracht hem, zijn vrouw en hun vier kinderen naar Vught en later naar Westerbork. In juli 1943 werd het hele gezin Izaks in Sobibor omgebracht. In totaal werden veertien Joodse Woerdenaren in de Duitse vernietigingskampen omgebracht. Die veertien Woerdense Joden worden jaarlijks herdacht op de internationale gedenkdag Jom Hasjoa. Deze herdenking vond donderdagavond plaats bij het Joods Monument aan de Prins Bernhardlaan.

Na een welkomstwoord door Jan van Es, bestuurslid van de Stichting 4 en 5 mei Woerden, hield burgemeester Molkenboer een korte toespraak. Hierna zei rabbijn Marianne van Praag het Jizkor en de Kaddisj, de Joodse gebeden voor de doden. Aansluitend werden bloemen bij het monument gelegd. Twee minuten stilte vormden het slot van de plechtigheid.

Wisselende datum

Jom Hasjoa werd in 1953 in Israel ingevoerd als algemene herdenkingsdag voor de circa zes miljoen Joden die tijdens de Tweede Wereldoorlog door de nazi’s werden vermoord. Steeds meer worden ook elders in de wereld op deze dag herdenkingen gehouden. In de Joodse kalender wordt Jom Hasjoa op 27 Nisan gevierd. Aangezien de Joodse kalender verschilt van de in Nederland gebruikte Gregoriaanse, valt Jom Hasjoa hier telkens op een andere dag van het jaar. Ditmaal was dat dus op 2 mei.

Foto’s: Alex de Kuijper