Het favoriete kunstwerk van Jos van Riet

Begin dit jaar lieten een aantal opvallende Woerdenaren hun lievelingskunstwerk zien in het Stadsmuseum. Inmiddels is de tentoonstelling ‘Lievelingen’ daar voorbij. Mocht je het gemist hebben of de werken nog een keer willen bekijken, dat kan. Op Woerden.TV komen alle kunstwerken nog een keer voorbij. Vandaag zie je het favoriete kunstwerk van Jos van Riet.

Jos is kaasmaker en -handelaar én de kaaskoning van Woerden. Zijn favoriete kunstwerk is De Haan van Claartje van Riet-Wijdeman.

Het favoriete kunstwerk van Jos (Foto: Alex de Kuijper)

Claartje, de echtgenote van Jos, raakte geïnspireerd door het werk van kunstenares Marianne Naerenbout uit Breda en ontwikkelde een zelfde soort stijl. Over het schilderij De Haan heeft ze twee jaar gedaan. Jos: “Waarschijnlijk heeft ze het schilderij later nog een paar keer van de muur gehaald om het bij te werken.” Na haar overlijden heeft Jos een aantal kunstwerken van Claartje meegegeven aan dierbare vrienden en vriendinnen. “Ik vond het een mooie gedachte dat de mensen die dichtbij haar stonden, ook iets van haar hadden.”

Naast het gekozen kunstwerk mocht hij ook een buurtgenoot kiezen die in zijn ogen belangrijk is voor Woerden. Hij nomineerde Cees Kooijman, eigenaar van Groenendael Makelaardij. Zijn verhaal lees je vrijdag.

Benieuwd naar alle verhalen. Je vindt ze terug bij Lievelingen.