Het favoriete kunstwerk van Kiki Schippers

Het favoriete kunstwerk van Kiki Schippers

Begin dit jaar lieten een aantal opvallende Woerdenaren hun lievelingskunstwerk zien in het Stadsmuseum. Inmiddels is de tentoonstelling daar voorbij maar op Woerden.TV komen alle kunstwerken nog een keer voor bij. Vandaag zie je het favoriete kunstwerk van Kiki Schippers.

Kiki is cabaretière. Ze won in 2014 Cameretten en in 2017 de Annie M.G. Schmidtprijs voor het beste theaterlied van het jaar. Haar favoriete kunstwerk is Kiki van haar moeder Tosca Menten.

Het favoriete kunstwerk van Kiki (Foto: Alex de Kuijper)

Tosca Menten schilderde dit portret van haar dochter toen Kiki zes jaar oud was. Tosca staat tegenwoordig vooral bekend als schrijfster van de kinderboekenserie over Dummie de Mummie, die inmiddels is verfilmd en in diverse landen is vertaald. Vóór haar schrijverscarrière studeerde ze echter aan de Kunstacademie en was ze kunstdocent in Amsterdam. Ze schilderde aanvankelijk vooral landschappen maar later ook portretten. Kiki: “Hier had ik me verkleed met de hoed waarmee zij vaak naar school ging om les te geven. Het is duidelijk dat ik geen schuchter kind was. In dit portretje zie ik al een kiempje van wat ik nu doe.”

Volgende week laten we het lievelingskunstwerk van Marcel Fokker.

Benieuwd naar alle verhalen. Je vindt ze terug bij Lievelingen.