Eigenaren moeten monumentale panden opknappen

Eigenaren moeten monumentale panden opknappen

De historische vereniging Hugo Kotenstein maakt zich zorgen over meerdere verpauperde panden in Oudewater. Onder andere het oude postkanoor en het monumentale theehuis staan op instorten.De vereniging vindt dat de gemeente z’n best moet doen om pandeigenaren te dwingen om de boel op te knappen.

Stadsgids en historicus Otto Beaujon is het daarmee eens. Een nieuwe monumentenwet uit 2015 biedt volgens hem meer ruimte om pandeigenaren te dwingen wat te doen.

“Met de monumentenwet in de hand kunnen eigenaren worden verplicht hun panden wind- en waterdicht te maken. Dat is bij het theehuis niet gedaan. Daar hebben ze genoegen genomen met een zeiltje.”

Volgens wethouder Bert Vermeij is het nog niet zo makkelijk om eigenaren van historische gebouwen wat te laten doen.

“Pas op het moment dat panden écht in verval zijn en er aantoonbaar niets onderhoud is gedaan biedt de monumentenwet wat handvatten, maar verder is het echt afhankelijk van wat een eigenaar wil. Dan probeer je in overleg te kijken wat er mogelijk is.”

De eigenaar van het oude theehuis heeft aangegeven dat hij het pand gaat opknappen en de verwilderde tuin vol gaat bouwen met appartementen. Wanneer de bouw daarvan start is nog niet bekend.