Inbrekers actief tijdens zomervakantie

Tijdens de zomervakantie zijn inbrekers vaak actiever. Zo werden er in gemeente Woerden een aantal inbraken gepleegd en in Oudewater werd afgelopen weekend nog een teken op een woning achter gelaten. Mogelijk een teken van voorverkenning.

Op de muur naast de voordeur van een woning aan de Papenhoeflaan in Oudewater werd een kruis aangebracht met een scherp voorwerp. Het kruis zou volgens de politie gezet kunnen zijn door inbrekers. Zij gebruiken soms signalen om hun toekomstige doelwitten aan te duiden.

Zie je bij jouw woning een markering? Neem dan contact op met de politie via 0900-8844.

Inbraken tijdens vakantie

Tijdens de vakantieperiode slaan inbrekers vaker toe. Zo werd er in het Woerdense Molenvliet twee keer ingebroken en ook in het centrum sloegen inbrekers toe. In Harmelen werd er twee keer een poging tot inbraak gedaan.

Inbraken kun je niet voorkomen maar je kunt wel de kans verkleinen. Hieronder een aantal tips van de politie:

  1. Bel altijd 112 bij een verdachte situatie. U kent uw eigen buurt het beste, dus als u het niet vertrouwt, is dat niet voor niets.
  2. Laat als het donker is en u niet thuis bent een lamp aan. Dan lijkt het alsof er iemand aanwezig is. Stel hiervoor bijvoorbeeld een automatische lichtschakelaar in.
  3. Sluit ramen en deuren goed af, ook als u maar even weg bent. Draai de deur ook altijd op slot.
  4. Heeft u een achterom? Doe de poort ook goed op slot en zorg voor verlichting in de tuin
  5. Leg kostbare apparatuur, zoals laptops en iPads, uit het zicht.
  6. Heeft u struiken rondom het huis? Zorg ervoor dat deze kort zijn, zodat het huis voor buren en voorbijgangers goed te zien is.
  7. Zorg dat er geen ladders, containers of andere hulpmiddelen bij uw woning staan die het makkelijk maken om naar binnen te klimmen.
  8. Een schuifpui is inbraakgevoelig. Breng hiervoor een speciaal geschikt slot aan.
  9. Verstop geen huissleutels onder een deurmat of in een bloempot. Dit zijn ook voor inbrekers geen ‘geheime’ plaatsen.
  10. Hang geen adreslabel aan uw sleutel(bos).

Foto: Pixabay   Video: Vereniging Eigen Huis