Inval bij meerdere autobedrijven voor miljoenenfraude

Inval bij meerdere autobedrijven voor miljoenenfraude

De politie en FIOD hebben invallen gedaan bij vier autobedrijven, waaronder bij een autobedrijf in Woerden. De bedrijven worden verdacht van btw-fraude, mogelijk faciliteren van witwassen en valsheid in geschrifte bij de export van auto’s.

Er zijn invallen in bedrijfspanden en woningen gedaan die in verbinding staan met de autobedrijven.  Naast de fysieke en digitale administratie is beslag gelegd op meer dan 500 auto’s, 350.000 euro en 25 bankrekeningen. De autobedrijven zouden tweedehands leaseauto’s hebben verkocht aan buitenlandse autohandelaren voor contant geld. De politie denkt dat hierdoor crimineel geld wordt witgewassen.

BTW-FRAUDE

De auto’s die werden verkocht door de autodealers zijn vermoedelijk op papier geëxporteerd naar fictieve autobedrijven in onder meer Italië, Hongarije en Roemenië.  In werkelijkheid worden de auto’s rechtstreeks geleverd aan autodealers in Duitsland. Op deze manier zou voor 120 miljoen euro aan auto’s zijn geëxporteerd.

Over de verkoop van de auto’s moet het buitenlandse bedrijf btw afdragen. De niet-bestaande bedrijven doen dit niet. Op deze manier is de staat volgens het onderzoek ongeveer 21 miljoen euro misgelopen. De belastingdienst wil dit bedrag alsnog innen.

Bij de betrokken bedrijven is naast de auto’s beslag gelegd op de fysieke en digitale administratie, 350 duizend euro en 25 bankrekeningen. Er is niemand aangehouden, de FIOD doet onderzoek naar de administratie.

Bron: RTV Utrecht   Foto: Alex de Kuijper