“Growshops in Woerden en Harmelen faciliteerden grootschalige hennepteelt”

De gemeente Woerden en de Belastingdienst hebben samen een controle uitgevoerd bij growshops in Woerden en Harmelen. Ze werden daarbij ondersteund door de politie en handhaving. Bij zowel de growshop aan de Jan Kriegestraat in Woerden en de growshop aan de Energiewieg in Harmelen zijn aanwijzingen gevonden dat grootschalige (illegale) hennepteelt gefaciliteerd wordt. Dat heeft de gemeente Woerden woensdag laten weten.

Volgens de gemeente gaat het in beide gevallen om growshops. De overheid controleert dit soort bedrijven om na te gaan of ze zich aan de regels houden. Een growshop mag spullen leveren voor kleinschalige hennepteelt voor eigen gebruik, maar het mogelijk maken van grootschaligere teelt is strafbaar.

“Met het bezoek controleert de overheid of de growshop zich aan de regels houdt en niet meewerkt aan grootschalige (illegale) hennepteelt. Een growshop mag goederen leveren voor kleinschalige thuisteelt van hennep voor eigen gebruik, die wordt gedoogd. Wanneer een growshop bepaalde specifieke producten in huis heeft, dan kan dat wijzen op het mogelijk maken van grootschalige (illegale) hennepteelt. Dit is strafbaar”, aldus de gemeente Woerden in een persbericht.

Volgens de eigenaar Marlon Henar is zijn bedrijf geen Growshop maar een tuincentra en faciliteert hij niet in grootschalige hennepteelt.

“Wij weten dat het faciliteren strafbaar is en proberen ons hier verre van te houden. Wij vullen netjes de gegevens in van alle klanten. Ook hebben we een zwarte lijst, als we vermoeden dat mensen kweeklampen voor hennepkwekerijen kopen dan komen ze op die lijst en verkopen we ze niks. Wij verkopen ook niet meer dan vier kweeklampen per persoon. Wij willen het voor iedereen mogelijk maken om zelf je eigen biologische groente en fruit te produceren en faciliteren zeker geen grootschalige hennepteelt”, aldus Henar, de eigenaar van MHD Tuintechniek.

Bij de controle is volgens Henar niets in beslag genomen en zijn de winkel in Woerden en groothandel in Harmelen gewoon open. Volgens de gemeente Woerden is alleen de administratie meegenomen voor onderzoek en heeft Henar goed meegewerkt.

Bij de locatie in Harmelen was volgens de gemeente tevens sprake van illegale bewoning. De gemeente laat weten samen met de belastingdienst de bevindingen te onderzoeken.

Eerdere inval

In november 2015 werd het pand leeggehaald door de politie. Dit gebeurde toen na een inval bij een bedrijfspand in Bodegraven waar hennepplanten werden ontdekt. In de winkel in Woerden werden toen materialen gevonden waarmee een hennepkwekerij ingericht kan worden.