Is een vuurkorf of open haard straks verboden?

Het kan zo maar zijn dat het gebruik van een vuurkorf of open haard aan banden gelegd gaat worden in Woerden.

Volgens de lokale politieke partij Progressief Woerden hebben mensen schroom om te klagen over de overlast van een open haard en/of vuurkorven. En schijnt de overwegend romantische vorm van warmte voor problemen te zorgen, ook als het gaat om duurzaamheid en gezondheid.  De partij wil van het college weten of er bij de gemeente klachten binnenkomen en of er bekendheid is met de duurzaamheidsproblemen en verzoekt om een debat.

“Voor veel mensen is het een grote bron van ergernis. Naast de overlast is het stoken van hout ook een behoorlijk weinig duurzame vorm van energie-opwekking. Dat komt door de weinig efficiënte verbranding van hout in een open haard, maar ook door de isolerende schil van een huis. De ervaren overlast gaat verder dan alleen wat overkomelijke irritatie. Want ook de Gezondheidsraad kwam recent met een rapport over luchtvervuiling uit 2018 tot de conclusie dat de uitstoot van fijnstof bij houtstook in het verleden is onderschat.” Aldus stelt fractielid Vierstra in een tekst aan het college.

De partij stelt dat in de praktijk irritaties over houtrook maar moeizaam oplosbaar zijn. Ze beweert dat mensen schroom hebben om erover te klagen, want het zijn immers toch je buren. En als erover geklaagd wordt, dan leidt al snel tot escalatie.