Kans op scheuren en barsten in dijken door droogte

Kans op scheuren en barsten in dijken door droogte

Door de extreme droogte is er kans dat er scheuren en barsten in dijken ontstaan. Waterschap De Stichtse Rijnlanden gaat daarom extra inspecties uitvoeren. Dat gebeurt onder meer rond Woerden, Oudewater en Kockengen.

Morgen en overmorgen gaan dijkwachten op pad om zo’n zestig kilometer aan dijken onder de loep te nemen. Dijkwachten zijn medewerkers van het waterschap die normaal gesproken op kantoor werken of muskusrattenvanger zijn, maar in geval van nood op pad gestuurd worden.

Rivieren

De rivieren die extra worden geïnspecteerd zijn: Enkele en Dubbele Wiericke (polders rond Oudewater en Hekendorp), de Grecht (bij Woerden), de Geer (bij Kockengen) en de Grote Heicop (tussen Breukelen en Kockengen).

Het waterschap is al enige tijd bezig de dijken nat te houden door beregening. Dat gebeurt twee keer per week en dit moet ervoor zorgen dat scheuren uitblijven of niet groter worden.

Droogte

Het is al wekenlang erg droog in Nederland. Gisteren viel op enkele plekken wat regen, maar voor de komende week is in de regio Utrecht opnieuw weinig tot geen regen voorspeld. Waterschap Vallei en Veluwe kondigde vorige week een sproeiverbod af voor boeren omdat er geen water meer mag worden gepompt uit sloten, beken en kanalen.

Bron: RTV Utrecht