Koeiemart immaterieel cultureel erfgoed

De Woerdense Koeiemart is opgenomen in de Nationale Inventaris Immaterieel Cultureel Erfgoed in Nederland. Daarmee is het Woerdense feest opgenomen in de lijst van Nederlandse waardevolste tradities. De Koeiemart is de Woerdense jaarmarkt, die ieder jaar op de eerste woensdag na 20 oktober wordt gevierd. Op deze dag komen de koeien naar het centrum en wordt er traditiegetrouw snert gegeten.  

Drie jaar aan gewerkt

Initiatiefnemer Martin Damen werkte met een klein groepje om de Koeiemart tot cultureel erfgoed te laten verklaren. Hij kan zijn geluk niet op:

“Ik ben verschrikkelijk blij! We hebben er drie jaar aan gewerkt. Voor Woerden is dit ook een hele grote blij. We vieren de Koeiemart sinds 1410 en het is fantastisch dat we dit nog steeds beleven met elkaar. Dit is mooi voor Woerden. Koeimart is nu voor altijd en eeuwig Koeiemart. En niet koeienmarkt!”

 

‘Belangrijk om te blijven vieren met elkaar’

Ook Kirstel Jansen in de Wal van Woerden Marketing is dolblij.

“Ik ben trots dat we dit voor elkaar hebben gekregen, met zoveel mensen en zoveel enthousiasme. De Koeiemart zit zo in de traditie verweven dat iedereen ernaar uitkijkt om dit te vieren. En omdat het al zolang bestaat, is het voor de Woerdenaren zo belangrijk om de Koeiemart te blijven vieren met elkaar.”

“Ik denk dat het een enorme onderkenning is voor Woerden”, zegt Martin. “Dat wat wij hier doen, uniek is en dat we het ook moeten bewaken. Dat het nu beschreven staat en dat we deze erkenning en deze status hebben gekregen, daar zijn wij als team ontzettend dankbaar voor.”

Later certificaat ondertekenen

Het Kenniscentrum Immaterieel erfgoed Nederland laat weten op een nader te bepalen moment het certificaat gezamenlijk te ondertekenen, waarmee de Koeiemart officieel op de Inventaris Immaterieel Erfgoed Nederland gezet wordt.

Sfeerimpressie van de Woerdense Koeiemart