Leraren gaan morgen opnieuw staken

Leraren gaan morgen opnieuw staken

Opnieuw leggen veel leraren in het basisonderwijs uit de regio hun werk neer; morgen gaan ze staken. De actiebereidheid is groot: de meeste juffen en meesters gaan de barricades op, ook al moeten sommigen het uit eigen zak betalen.

Door de stakende leraren zijn een aantal scholen gesloten. Op andere scholen wordt een aangepast programma aangeboden.  

Werkdruk

Al maanden worden er gesprekken gevoerd met minister Arie Slob over meer geld voor hogere salarissen en een lagere werkdruk in het primair onderwijs. De regering heeft eerder al 720 miljoen euro beschikbaar gesteld, maar dat is volgens de leraren niet toereikend.

Boosheid

De AOB (Algemene Onderwijsbond) merkt dat de stakingsbereidheid groot is. “De boosheid wordt alleen maar groter. Er blijkt nu weer meer financiële ruimte te zijn en dan gaat het geld alsnog niet naar het onderwijs. Dat valt natuurlijk niet goed”, zegt Eugenie Stolk, dagelijks bestuurder van de AOB.

“Leraren zijn mensen die niet snel staken. Dat het nu al voor de derde keer in korte tijd gebeurt, geeft wel aan hoe hoog de nood is. Elke dag krijgen duizenden leerlingen geen onderwijs omdat leraren ziek zijn en niet vervangen kunnen worden. Een aantal scholen heeft zelfs een structureel tekort.”

Mocht de staking van woensdag de Tweede Kamer niet in beweging brengen, gaat de AOB dan ook gewoon door met staken. “Als het nodig is, kunnen we het heel lang volhouden. In principe staken we elke maand in verschillende regio’s door, net zolang tot er iets gebeurt.”

Bron: RTV Utrecht