Lesje debatteren met de wethouder

Lesje debatteren met de wethouder

De leerlingen van groep 7 van basisschool De Fontein in Harmelen kregen vanmiddag wel een hele bijzondere gastleraar. Wethouder Ivo ten Hagen bracht een bezoek aan de klas voor een lesje debatteren. Ten Hagen en basisschool De Fontein hadden op de Beursvloer in Woerden een deal gesloten. De basisschool was op zoek naar een gastleraar. Ten Hagen is debattrainer en heeft afgesproken om een les debatteren te geven.

Als debattrainer weet Ten Hagen hoe belangrijk het is scherpte te krijgen in je eigen en in andermans standpunten.

“Het is goed om kinderen al op jonge leeftijd te leren hoe ze moeten debatteren, omdat dit een onmisbare vaardigheid is om later succesvol te functioneren. Je moet
namelijk altijd rekening houden met je eigen en andermans ideeën en met debatteren wordt dat goed zichtbaar”, aldus wethouder Ten Hagen.

Debatteren

De kinderen kregen als eerste uitleg over debatteren van de wethouder en daarna gingen ze zelf aan de slag. In groepjes werden er debatten voorbereid. Volgens de juffrouw van groep 7 was het een geslaagde middag.

“Het was heel erg leuk. De klas werd in 4 groepjes van 8 leerlingen verdeeld. Elk groepje kreeg één stelling waarna er vier voorstanders werden gekozen en vier tegenstanders. Met elkaar mochten ze een debat voorbereiden. En dat was soms best lastig want sommige moesten voor de stelling zijn terwijl ze eigenlijk tegen waren”, aldus Irene Bosch.

Na het voorbereiden was het tijd voor het voeren van de debatten. En daarbij gaf de wethouder wijze tips.

“De kinderen moesten voor de klas het debat voeren en daarna tips en tops aan elkaar geven. Ook de wethouder gaf de kinderen tips. Het was een hele leuke middag en de leerlingen waren erg enthousiast.”

Foto’s: Alex de Kuijper