Meer grip op opgeschoten jeugd

Meer grip op opgeschoten jeugd

Burgemeester Molkenboer stelt dat er steeds meer grip komt op een grote groep van 125 jongeren die stelselmatig voor overlast zorgt. Hoewel het probleem niet is opgelost, zorgen maatregelen en toezicht voor verbetering.

“Jongerenwerkers hebben steeds vaker contact met deze groep. We proberen grip te krijgen op financiële problemen van deze jongeren, zodat ze de criminele wereld niet nodig hebben. Via Ferm Werk proberen we jongeren te helpen aan een baan.”

Het zijn mooie initiatieven, maar de burgemeester noemt zichzelf niet naïef.

“De gemeente is niet naïef. We houden groepen in de gaten en volgen ze waar gepast. Als je verdachte bent, behandelen we je als verdachte. Kies je voor het rechte pad, dan gaan we met de jongeren aan de slag. Kies je voor de criminele wereld dan volgen juridische gevolgen.“

Onvoldoende aandacht uit de gemeente

Dat Woerden een probleem heeft met een grote groep jonge criminelen is volgens burgemeester Molkenboer toe te schrijven aan de gemeente en jongerenwerk.

“Ik ben van mening dat regulier jongerenwerk in het verleden onvoldoende aandacht heeft geschonken aan enkele probleemgroepen. In tien jaar tijd is het hier mis gegaan. Er was onvoldoende aansturing vanuit de gemeente. Nu moeten we gaan corrigeren.”

Als een van de harde maatregelen, kondigt Molkenboer een betere aanpak van het jongerenwerk in Woerden aan. Vanaf 2018 zal er een nieuwe vorm van aanbesteding komen voor het jongerenwerk. Dit moet de ingezette verandering volgens de burgervader waarborgen.

Maatregelen

Hoewel niet alle zaken aan elkaar te koppelen zijn, heeft de gemeente de laatste tijd zichtbaar maatregelen genomen. Een internetcafé in de Achterstraat en een drugspand in de Der Kinderenstraat werden gesloten. Na uitgebreid onderzoek werden zeven jongeren aangehouden voor 132 misdrijven. In de Hazelaarsstraat werden camera’s geplaatst en er zijn meer politie en boa’s op straat. Daarbij krijgt de politie binnenkort ook nog mogelijkheden tot het opleggen van gebiedsontzeggingen.