Militairen Koninklijke Landmacht Beëdigd in Woerden

Militairen Koninklijke Landmacht Beëdigd in Woerden

“Ik beloof trouw aan de Koning, gehoorzaamheid aan de wetten en onderwerping aan de krijgstucht, dat beloof ik.” Met het uitspreken van deze woorden, werden vanavond veertig militairen van de Koninklijke Landmacht beëdigd in Woerden.

 

Het merendeel van de militairen die beëdigd werden, zijn werkzaam bij het Bevoorrading en Transport Commando, onderdeel van de Koninklijke Landmacht. Deze eenheid verzorgt de bevoorrading van munitie, brandstof, voedsel en water tijdens missies en oefeningen over de hele wereld. De eenheid is gespecialiseerd in het verplaatsen van grote hoeveelheden goederen en materieel onder alle omstandigheden, maar levert ook diverse diensten, zoals goederenbeheer en distributie, mobiele watervoorziening, catering en andere logistieke expertise.

Woerden kent zelf een rijke militaire geschiedenis. Veel plekken in Woerden verwijzen hiernaar. Soms letterlijk zoals het Kazerneplein, het Arsenaal (Nu: Stadshotel van Rossum), het Exercitieveld, en natuurlijk het Defensie-eiland. Daarnaast zijn de Singel en het Kasteel van Woerden van oorsprong verdedigingswerken. Waar sommige locaties verhalen vertellen van eeuwen terug, werd het Defensie-eiland nog tot in de jaren 60 van de vorige eeuw door Defensie gebruikt. Pas in deze eeuw heeft de gemeente het terrein, dat momenteel ontwikkeld wordt tot woonwijk, gekocht van Defensie.

Foto´s Alex de kuijper