Minkema opent genderneutraal toilet

Minkema opent genderneutraal toilet

Op het Minkema Collega aan de Minkemalaan is vandaag één genderneutraal toiletblok open gesteld. “We gaan mee met wat er in de samenleving speelt”, zegt Henk Heethuis bestuurder Minkema College, “en vinden het daarom niet meer dan logisch dat onze leerlingen een keuze hebben.”

De school heeft sinds 2014 een GSA-beweging. Dat zijn een groep scholieren die vinden dat iedereen op hun school de vrijheid moet hebben om te kunnen zijn wie ze zijn zonder zich daarvoor te moeten schamen of verantwoorden.

“Niet iedereen voelt zich thuis in het vakje ‘man’ of vakje ‘vrouw’, en dat hoeft ook niet! Een genderneutraal toilet waar iedereen naar de wc kan, is voor deze mensen en andere transgenders vaak fijn. We zijn er daarom zeer trots op dat onze school ons initiatief voor een genderneutraal toilet steunt”, aldus Sam Vermeulen, leerling en voorzitter van GSA Minkema.

Het toiletblok is een extra voorziening, zodat alle leerlingen en medewerkers een keuze hebben. De aparte toiletten voor mannen en vrouwen blijven ook gewoon bestaan. Tijdens de Regenboogweek heeft de GSA naast het openen van het genderneutrale toilet ook de regenboogvlag gehesen en is er een inloopuur voor leerlingen die meer willen weten over GSA.

Donderdag is de landelijke Coming Out dag en wordt op veel plekken de regenboogvlag gehesen. Ook in Woerden zijn er dit jaar verschillende activiteiten.