WhatsApp-pilot in Molenvliet

WhatsApp-pilot in Molenvliet

Dankzij ‘WhatsApp’ kunnen buren snel met elkaar communiceren bij verdachte situaties, zoals bij (pogingen tot) woninginbraken. In de wijk Molenvliet start daarom een zogeheten WhatsApp-pilot. In Woerden zijn in totaal al 28 WhatsApp-groepen actief, waarvan 15 in de wijk Molenvliet.

Voor de pilot is de wijk Molenvliet opgedeeld in een aantal WhatsApp-groepen. In elke groep zit een ‘groepsbeheerder’ die de regie houdt. Om ervoor te zorgen dat deze groepen met elkaar in contact staan, wordt er een aparte regiegroep aangemaakt. In de regiegroep zitten de groepsbeheerders en de politie. Als het politieonderzoek het toelaat kan de politie achteraf aan de regiehouders terugkoppelen wat er met de melding is gebeurd die door deelnemers zijn doorgebeld naar 1-1-2.

WhatsAppinitiatief

Veel van deze op veiligheid gebaseerde ‘WhatsApp-groepen’ elders in het land werken volgens de ‘SAAR-methode’. SAAR staat voor: Signaleren, Alarmeren via 112, Appen en Reageren. Deze methode wordt door de politie geadviseerd. Het werken met WhatsApp-buurtgroepen vergroot de sociale cohesie, alertheid en meldingsbereidheid in de wijk. Bijkomend effect is dat 80% van de verdachte situaties wordt opgelost dankzij alerte bewoners. Bewoners die zich willen aansluiten bij een WhatsApp-initatief, kunnen zich aanmelden op www.wabp.nl.

Aftrap

Burgemeester Victor Molkenboer geeft het startsein voor deze WhatsApp-pilot. Hij onthult hiervoor het eerste ‘WhatsApp-preventiebord’ in de wijk Molenvliet. Het waarschuwingsbord maakt de pilot in de buurt bekend en leidt tot een afschrikeffect op (potentiële) daders.