Ontdek de geschiedenis tijden de archeologiedagen

Ontdek de geschiedenis tijden de archeologiedagen

Dit weekend doet het Woerdense Stadsmuseum mee aan de Nationale Archeologiedagen. En dat betekent: Gratis entree. Op zaterdagmiddag wordt er elk half uur een spannend verhaal over de Bataafse Opstand verteld door Lex Albers en op zondagmiddag zet meesterdrukker Gerit Jan Forrer de oude steendrukpers in beweging. Een unieke demonstratie voor jong en oud.

Nationale Archeologiedagen

Komend weekend brengen de Archeologiedagen voor de vierde keer het verleden tot leven met ruim 350 activiteiten door het hele land. Deze dagen bieden een goede gelegenheid om te ontdekken wat er in onze Nederlandse bodem verborgen zit en zat. Het Stadsmuseum doet mee met Flitslezingen op zaterdagmiddag. Maar ook door de deuren het hele weekend gratis open te zetten.

Filterlezingen

In de sfeervolle omgeving van de Vroedschapszaal neemt Lex Albers zijn gehoor mee naar een heftig moment waarop veel samenkwam: de Bataafse Opstand in het jaar 69. Wist u dat die nog altijd zichtbaar is in de brandlaag, die archeologen aantroffen bij de bouw van parkeergarage Castellum? Dit verhaal past naadloos in het thema van de Maand van de Geschiedenis 2018: Opstand. De flitslezingen zijn een samenwerking met de SHHV. Ze starten elk half uur tussen 13.30 en 16.30 uur en duren ongeveer een kwartier, na afloop is er tijd om vragen te stellen.

Demonstratie Meesterdrukker

Op zondag tussen 14.00 – 16.00 uur geeft Meesterdrukker Gert Jan Forrer een drukdemonstratie bij de antieke drukpers uit de collectie van het Nederlands Steendrukmuseum. Die maakt deel uit van de tentoonstelling ‘Gestel & Gestel, schilders en drukkers’. Forrer is één van de weinigen die dit vak nog
beheerst. Tijdens zijn demonstratie laat hij zien hoe hij een lithografische steen voorbewerkt en afdrukt. Kinderen en andere bezoekers kunnen zelf dingen uitproberen en Forrer  beantwoordt ook alle vragen.

Foto: Stadsmuseum