Ooievaars Oudewater inspecteren nieuw nest

Ooievaars Oudewater inspecteren nieuw nest

Er zijn ooievaars gespot op het stadhuis van Oudewater. Ze inspecteerden vandaag het nieuwe nest dat vorige week is geplaatst.

Het vorige ooievaarsnest, de oudste van Nederland, had een opknapbeurt nodig en zou begin januari weggehaald worden. Maar toen werd duidelijk dat het ’s nachts nog bewoond werd. Het ooievaarspaar dat het nest gebruikte, bleek deze winter het zuiden niet te hebben opgezocht.

“Overdag zijn ze bij de boer om eten en drinken te zoeken en ’s nachts zitten ze weer op het nest”, zei Johan van Dulken. Hij begeleidt vanuit de gemeente Oudewater het ooievaarsproject.

Het nest weghalen was geen optie, want dan bestond de kans dat de vogels niet meer terug zouden komen. “Dan moet je maar afwachten of zich weer een ander paartje meldt en anders blijft het nest leeg”, aldus Van Dulken.

Omdat het nest toch echt aan vervanging toe was, moest een ander plan worden bedacht. De vorige broedplaats werd daarom opgemeten en er werd een nieuw exemplaar gemaakt, met daarbij wat takken uit het oude nest.

Vorige week werd het nieuwe nest met een hoogwerker op de schoorsteen van het stadhuis gehesen. Dat er nu weer ooievaars op zitten is goed nieuws. Mogelijk heeft het vogelpaar niet gemerkt dat hun ‘huis’ is vervangen. “Ik werd er ook even door verrast toen ik hoorde dat er weer ooievaars zitten”, reageert Van Dulken. “Ze zijn nu weer even weg. We weten nog zeker niet of dit dezelfde ooievaars zijn.”


Bron: RTV Utrecht   Foto: Gemeente Oudewater