Bakker uit Oudewater wint prijs met Roomboteramandelstaaf

John Treur, De Echte Bakker uit Oudewater is voor de zevende keer op rij in de top drie geëindigd van de landelijke competitie van het Echte Bakkersgilde. Treur bewijst daarmee zijn constante topkwaliteit. Hij moest dit jaar alleen Van Walderveen in Geldermalsen en Joppen in Breda voor laten gaan.

Keuring

Alle Echte Bakkers moesten eerst meedoen aan de voorronde van deze competitie.  Er werden 145 staven gekeurd door Keurmeester Mark van Wijk, van grondstofleverancier en GildePartner Van der Pol, in samenwerking met de keurmeester van het Nederlands Bakkerij Centrum. De finale kon bereikt worden als de roomboteramandelstaaf een 8,0 of hoger zou scoren. Dat lukte twintig bakkers waaronder John Treur. De producten voor de finalekeuring zijn anoniem bij de finalisten uit de winkel gehaald.

Van achten negens maken

“Dit is voor mij heel bijzonder,” reageert John Treur oprecht als hij het goede nieuws hoort. Treur doet mee om te winnen en is heel fanatiek om het perfecte product te maken. “Dat is niet eenvoudig,” vertelt hij.

“Een roomboteramandelstaaf wordt op 12 verschillende onderdelen beoordeeld. Om op alle onderdelen een 8 te scoren is moeilijk en dan moeten al die achten ook nog in één product samenkomen. Wij zijn nu in de fase dat we van de achten negens proberen te maken en dat is echt topsport. De afgelopen weken heb ik honderden staven gebakken om telkens weer iets bij te stellen en ik vind het super dat ik weer in de prijzen val.”

 Perfecte smaak

Ook Paola de vrouw van John is heel blij met de prijs. Zij weet als geen ander hoeveel tijd en energie het kost om dit ieder jaar weer te bereiken. “Het is fijn dat de inzet op deze manier beloond wordt,” aldus Paola.

In het keuringsrapport staat dat de winnende roomboteramandelstaaf van John Treur uitmuntend scoorde op het onderdeel bladerdeeg. “Dit was erg goed; heel netjes afgewerkt en goed gebakken. Daarnaast was de amandelspijsvulling een echte traktatie; heerlijk van smaak en met perfecte eet eigenschappen. Dat maakt dit geheel tot een topproduct,” aldus keurmeester Mark van Wijk.