Oudewaterse oud-brandweermannen ontvangen Koninklijke Onderscheiding

Oudewaterse oud-brandweermannen ontvangen Koninklijke Onderscheiding

Vier Oudewaterse oud-brandweermannen hebben zaterdagmiddag een Koninklijke Onderscheiding gekregen. De mannen ontvingen een onderscheiding voor hun jarenlange trouwe inzet bij de Oudewaterse Brandweer.

Op de kazerne ontvingen Ron Oorschot, Joop Kraan en Robin Boetekees hun onderscheiding. Sjaak Boere kreeg zijn onderscheiding uitgereikt op het stadhuis.

Ron Oorschot heeft zich meer dan 30 jaar ingezet als vrijwillige brandweerman.Hij heeft diverse rangen binnen het korps doorlopen, zijn hoogste rang was hoofdbrandwacht in de functie van manschap/chauffeur. Hij was voor de post altijd op de dag beschikbaar. Buiten het uitrukken en oefenavonden om konden ze altijd op zijn hulp rekenen. Daarnaast is hij ook diverse jaren jeugdleider geweest bij de jeugdbrandweer. In 2016 heeft hij afscheid genomen bij de brandweer.

Joop Kraan heeft zich meer dan 40 jaar ingezet als vrijwillige brandweerman. Ook hij heeft diverse rangen binnen het korps doorlopen, zijn hoogste rang was hoofdbrandwacht in de functie van manschap/chauffeur. Hij was voor de post echt een alleskunner. Met name op het gebied van grote gezelschapsdieren. Zijn kennis met betrekking tot hoe om te gaan met paarden kwam de post altijd goed van pas. Diverse malen zijn er paarden en koeien gered door zijn kennis en kunde. In 2017 nam hij afscheid bij de brandweer.

Robin Boetekees heeft zich meer dan 20 jaar ingezet als vrijwillige brandweerman. Hij heeft diverse rangen binnen het korps doorlopen, zijn hoogste rang is brandmeester in de functie van bevelvoerder/chauffeur. Hij was voor de post Oudewater altijd beschikbaar. Robin was een specialist op het gebied van gevaarlijke stoffen. Dit vanwege zijn hoofdwerkzaamheden bij een chemische fabriek. Hij verwerkte deze kennis en kunde dan ook vol passie in de oefeningen voor de brandweer post Oudewater. In 2015 heeft hij afscheid genomen bij de brandweer.

Sjaak Boere zette zich meer dan 50 jaar in bij de Oudewaterse brandweer. Hij heeft in al die jaren de brandweer zien veranderen. Van een organisatie waar naast brandbestrijding ook hulpverlening in het takenpakket kwam, tot de grotere opleidings- en oefen inspanning die tegenwoordig gevraagd wordt. 50 jaar brandweerman zijn is uniek, omdat de huidige regelgeving het mogelijk maakt om nog actief te blijven na het bereiken van de 60 jarige leeftijd.

Foto´s Alex de Kuijper