Overeenkomst woningbouw voormalig Pels-terrein

Overeenkomst woningbouw voormalig Pels-terrein

Projectontwikkelaar Synchroon B.V. en Gemeente Woerden hebben deze week een exploitatie-overeenkomst getekend voor de ontwikkeling van circa 106 woningen op het voormalige Pels-terrein aan de Johan de Wittlaan in Woerden. Het gaat om circa 40 middelgrote en grotere rijwoningen en 67 appartementen. Van deze appartementen vallen er 26 in de categorie goedkope koop. De overige 41 appartementen vallen in de duurdere categorieën. In mei is er een bewonersavond om de omwonenden te informeren over de plannen. Als alles meezit, kan de bouw medio 2020 van start.

Het uitgangspunt is ‘groen stedelijk wonen’: een stedelijke woonomgeving met een aantrekkelijke groene buitenruimte. Bewoners kunnen elkaar hier ontmoeten, auto’s staan grotendeels uit het zicht in twee parkeergarages en er is een prettige fiets- en wandelroute naar het station. Net als op het naastgelegen voormalige Campinaterrein komt de laagbouw aan de kant van de Johan de Wittlaan en de hoogbouw aan het spoor. Duurzaamheid krijgt vorm door onder andere aardgasvrij bouwen, natuur-inclusief bouwen en het toepassen van zonnepanelen. Om extreme regen op te vangen, worden waterbuffers aangelegd. Verder komen er deelauto’s, wat de parkeerdruk kan verminderen. Vanwege de aanwezigheid van deze deelauto’s en de ligging nabij het station en het centrum is er gekozen voor een iets lagere parkeernorm dan gebruikelijk om zo te stimuleren dat het privé-autobezit daalt. Dit woningproject draagt daardoor bij aan een toekomstbestendig en duurzamer Woerden.

“De behoefte aan nieuwe woningen is in Woerden onverminderd groot. Ik ben dan ook blij dat deze plannen nu concreet vorm krijgen. De locatie is ideaal: dicht bij het station en met de voorzieningen van de binnenstad op loopafstand. Een prachtige plek voor wie in de stad wil wonen maar ook hecht aan een groene leefomgeving. Ook naar buiten toe versterkt dit onze uitstraling, want we krijgen er aan het spoor een visitekaartje bij”, aldus wethouder Tymon de Weger.

Directeur H.J. van Dam (Synchroon) vult aan:

“Wij zijn blij met de ondertekening van de exploitatie-overeenkomst, een stap dichter bij de realisatie van ‘Witt’. Het project past uitstekend in onze strategie om stationsomgevingen te versterken. Binnen het project stimuleren wij de biodiversiteit door veel groen toe te voegen en streven wij ernaar de CO 2 -uitstoot te verlagen door elektrische deelauto’s aan te bieden. Een mooi, duurzaam plan waar jong en oud straks heerlijk kan wonen.”

Hoe nu verder?

Momenteel worden de plannen verder uitgewerkt. Om de woningbouw mogelijk te maken, is er een nieuw bestemmingsplan nodig. Dit wordt momenteel opgesteld en komt naar verwachting begin mei ter inzage. Ook het beeldkwaliteitsplan is dan in te zien. De gemeente organiseert in deze periode een avond om de omwonenden te informeren over de plannen. De start van de verkoop wordt verwacht eind 2019 en van de bouw medio 2020.

Foto: Alex de Kuijper