Politie sms’t drugsgebruikers in Oudewater en Montfoort

Politie sms’t drugsgebruikers in Oudewater en Montfoort

Tachtig inwoners van Oudewater en Montfoort ontvangen vanavond om 19.00 uur een sms-bericht van de politie. In het bericht staat dat hun telefoonnummer is aangetroffen in de dealertelefoons van twee drugsdealers die recent werden aangehouden.

“Met deze actie willen we zowel de vraag- als aanbodkant van de drugsmarkt verstoren. Aan drugsgebruik zitten grote gezondheidsrisico’s , die in meer of minder mate een impact hebben op de maatschappij in zijn algemeenheid en de volksgezondheid in het bijzonder,”aldus burgemeester Van Hartskamp van Montfoort.

Telefoonnummers

Een paar maanden geleden werden er in Oudewater en Montfoort drugsdealers aangehouden. In beide gevallen ging het om mannen uit Utrecht. Uit het politieonderzoek bleek dat in de telefoons van de verdachten telefoonnummers stonden van klanten uit onder andere Montfoort en Oudewater. Politie en gemeenten hebben daarop besloten tot deze relatief nieuwe benadering om gezamenlijk zowel de vraag- als aanbodkant van de drugsmarkt te verstoren.

Maatschappelijke consequenties

De gebruikers van de bewuste telefoonnummers ontvangen van de politie een sms met de mededeling: “BERICHT VAN DE POLITIE: Uw telefoonnummer is aangetroffen in de dealertelefoon van een drugsdealer. Kijk voor meer info op de gemeente sites van Oudewater en Montfoort.

Via de website van de gemeenten worden de ontvangers van de sms gewezen op de gevaren van het drugsgebruik en de maatschappelijke én strafrechtelijke risico’s die gepaard gaan met het gebruik. Gebruikers worden doorverwezen naar de hulpverlening.

Het contact tussen drugsdealer en drugsgebruiker is gebaseerd op vertrouwen en anonimiteit. Veel gebruikers van drugs willen niet openlijk geassocieerd worden met de wereld van drugshandel.

“Wij hopen dat de vermoedelijke drugsgebruikers geen drugs meer zullen kopen bij deze dealers. Mogelijk wordt ook invloed uitgeoefend op de handel van andere handelaars”, aldus Hazewinkel, teamchef van de politie.