Politieke reacties op begroting

Politieke reacties op begroting

In de raad van Woerden werd gisteren een klap gegeven op de begroting. Tijdens de Woerdense algemene beschouwingen kwamen veel partijen met aanvullende voorstellen, ideeën of suggesties. Aan de lokale politiek vroegen we met welk besluit, zij als politieke partij het meeste in hun ‘nopjes’ waren en waarom.

D66

D66 Woerden is vooral trots op de begroting als geheel. De eerste begroting voor Woerden sinds het aantreden van wethouder Hans Haring is met grote meerderheid aangenomen. Een sluitende begroting die laat zien dat Woerden niet achterover leunt, maar in beweging is en probeert te veranderen en nieuwe zaken mogelijk maakt. Bijvoorbeeld door meer participatie van inwoners en investeren in jeugd en onderwijs. Maar ook de ambitie om van Woerden een klimaatneutrale gemeente te maken krijgt meer vorm door het voorstel ‘Groen in de Wijk’ die oproept om werk te maken van meer groenere en veiligere woonwijken.
Maar ook de rol van de raad verandert. Fractievoorzitter Heerd Jan Hoogeveen: “Als raadsleden vertegenwoordigen we de inwoners, het is goed om te zien dat er meer dan ooit wordt gedebatteerd op de plaats waar de besluiten worden genomen: de raadszaal. Gisteren zijn veel voorstellen aangenomen met steun van zowel oppositiepartijen als coalitiepartijen. Dat is zoals wij het graag zien; een gemeente die samenwerkt met inwoners en een krachtige raad.”

VVD

De VVD is er erg positief over het feit dat de lokale lastendruk in 2017 afneemt terwijl er wel stevig wordt geïnvesteerd in kwaliteit, zoals in de openbare ruimte. Ook zijn er belangrijke stappen gezet naar een goede financiële situatie op de langere termijn, zoals middels aangenomen moties over een stabiele vermogenspositie en efficiency in het sociaal domein. Verder zijn we erg blij dat VVD initiatieven op het gebied van hechtingsproblematiek bij jonge kinderen en overbodige verkeersborden op een meerderheid konden rekenen.

Progressief Woerden

De grootste vreugde bij Progressief Woerden was dat hun voorstel over het verkorten van de wachttijden voor sociale huurwoningen is aangenomen. De wachttijd is namelijk behoorlijk opgelopen, van gemiddeld 7 jaar in 2014 naar gemiddeld 10 jaar in 2015. Progressief Woerden is ervan overtuigd dat dit door betere afspraken met GroenWest, scherpere onderhandelingen met projectontwikkelaars en meer nadruk op de juiste woningen bouwen bij nieuwe bouwprojecten weer terug kan lopen. Progressief Woerden kreeg hiervoor bijval van het CDA en Inwonersbelangen. En uiteindelijk stemden ook Lijst van der Does, D’66 en de ChristenUnie/SGP in met het voorstel. VVD en Sterk Woerden vonden deze doelstelling niet nodig.

ChristenUnie/SGP

Als ChristenUnie/SGP hebben we in het kader van duurzaamheid aandacht gevraagd voor voedselverspilling. We zien hier grote kansen om met winkeliers, cateraars, telers en fabrikanten en bijvoorbeeld de Voedselbank en bedrijfskantines samen op te trekken. Onze motie daartoe werd vrijwel raadsbreed aangenomen en we zien uit naar samenwerking om in Woerden iets moois te gaan bereiken. Denk aan maaltijden gemaakt van de reststroom uit winkels, waar nog prima producten van te maken zijn.

Sterk Woerden

De Fractie van Sterk Woerden is met de volgende 2 onderstaande resultaten vanuit de algemene beschouwingen tijdens de begrotingsraad 2016 erg tevreden:

Een uniform (raadsbreed) aangenomen amendement(voorstel) om meer inzicht te krijgen in de motivering en onderbouwing van de wijzigingen van de te behalen effecten, resultaten en planning van de activiteiten binnen het sociaal Domein. Reden, het sociaal domein betreft een kostenpost op de begroting van de gemeente Woerden van meer dan 40 miljoen en dat is voor de volledige raad een reden om het inzicht ernstig te willen verhogen.

De gemeenteraad ontvangt daarnaast een raadsvoorstel voor de werkzaamheden in de Kanis mn. het onderheien van het wegennetwerk. Dit gehele project vraagt om een grote investering (ruim 10 miljoen) en het is een omvangrijk project waar zeker de inwoners lange tijd hinder (5 jaar) van zullen ondervinden. Reden voor Sterk Woerden om de controlerende rol op te pakken en de vinger aan de pols te willen houden vooraf, tijdens en daarna.

Lijst van der Does

Onze thema’s zijn veiligheid, verkeer en het groen in de wijk. We hebben opgeroepen dat de nationale politie meer betrokken kan worden en dat er meer contact moet komen met de mensen in de wijken. We vonden het fijn dat de burgemeester hierin mee bewoog. We hopen dat dit iets gaat opleveren. Ook de motie meer groen in de wijk vonden we erg passend en van toegevoegde waarde. Daarnaast is het fijn dat het raadsvoorstel voor de reconstructie van de wegen in de Kanis , uitgebreider besproken zal worden in de komende raadsvergadering.

CDA

Het CDA heeft keuzes gemaakt gericht op de toekomst. Arjan Noorthoek: ‘Een voorstel van het CDA om  de oplopende schuld te remmen van de gemeente is aangenomen. Ook wordt vaart gemaakt met de ontwikkeling van Middelland.  Wij willen een visie waarin de mogelijkheden staan beschreven om naar alle bestemmingsmogelijkheden te kijken. Zo gaan we leegstand tegen en kijken we naar de mogelijkheden van de bedrijfsverplaatsing en naar de  mogelijkheid om woningen te bouwen. Het voorstel kreeg raadsbrede steun. Voor de woningbouw hebben we ons ook hard gemaakt: de wachttijd moet korter, de schop moet de grond in voor nieuwe woningen. Zeker in kernen als Harmelen en Zegveld waar al jaren niet is gebouwd

Inwonersbelangen

Allereerst is het teleurstellend wat de thema’s waren die volop de aandacht kregen in het debat, zoals: meer managers, meer adviseurs, processen, lerende organisatie, organisatie-ontwikkeling. Hiervoor worden miljoenen vrijgemaakt in de begroting voor 2016. Volgens de coalitiepartijen (D66, Progressief Woerden, Sterk Woerden, VVD en CU/SGP) zijn de bedragen nodig om de ambtelijke organisatie op orde te krijgen. De vraag wanneer deze dan op orde is en hoeveel miljoen er nog bij mag voordat het zover is kon niet beantwoord worden. Door andere keuzes te maken is er genoeg geld om zaken te regelen waar wel om gevraagd wordt door de inwoners en ondernemers. Zoals een extra brug over de Rijn, westelijke randweg, oplossen problematiek Steinhagenseweg, investeren in jongeren, betaalbaar wonen voor jong en oud en zichtbare wijkagenten op straat. Natuurlijk kan de raad nu ook besluiten dat de winkeliers de vrijheid krijgen om open te zijn op zondag en om echt samen met inwoners op te trekken. Wij hebben hiervoor een tegenbegroting ingediend; opgesteld op basis van aangeleverde cijfers vanuit het gemeentehuis. Deze heeft het niet gehaald. Vele miljoenen gaan de komende jaren naar managers en adviseurs.

Een aantal thema’s waar vanuit de samenleving om gevaagd wordt heeft wel de aandacht van de raad, zoals: woningbouw versnellen, buurtveiligheid en investeren in jongeren. Helaas zagen we een passief college en een coalitie die niet door durft te drukken. Natuurlijk kon de raad ook besluiten dat de winkeliers de vrijheid krijgen om open te zijn op zondag en om echt samen met inwoners op te trekken. Misschien is dit wel de reden waarom er nauwelijks publiek en maar 1 journalist aanwezig was.