Raadsakkoord in de maak: wethouders blijven

Raadsakkoord in de maak: wethouders blijven

De Woerdense politieke partijen werken toe naar een raadsakkoord dat naast de begroting gelegd kan worden. Tot aan de komende gemeenteraadsverkiezingen in 2018 zal er in Woerden geen sprake zijn van een coalitie of oppositie. Dat vertellen bronnen aan Woerden.TV.

Uit elkaar

Eind 2016 stapte de ChristenUnie/SGP uit de coalitie, nadat hun partners (D66, Progressief Woerden  VVD en Sterk Woerden) de afspraken rondom koopzondagen verbraken. Simon Brouwer, fractievoorzitter vraagt zich na enkele maanden openlijk af of dit het allemaal wel waard is geweest voor Woerden.

“Het raakt je op zekere hoogte als je kijkt naar wat er gebeurd is. Aan het einde van het liedje gaan nu maar 1/3 van de winkels op zondag open, maar er verandert verder weinig. Maar door het breken van afspraken hebben we wel een goede wethouder verloren en hebben we de coalitie moeten verlaten. Nu is er politieke onrust. Is dat het allemaal wel waard?”

Vier wethouders blijven zitten

In de afgelopen weken sprak Roland van Schelven (D66) als informateur drie keer met de Woerdense politieke partijen om vorm te geven aan een nieuwe samenwerking. Volgende week donderdag zal hij dit weer doen en dan moet er de 23ste februari bekend worden hoe alle fracties samen de koers tot aan 2018 inzetten.

Bronnen stellen dat daarin controversiële beslissingen over bijvoorbeeld de westelijk randweg en mogelijk ook het crematorium over de gemeenteraadsverkiezingen in 2018 heen getild worden. Doel is dat de huidige collegeleden Haring (D66), Koster (PW), ten Hagen (VVD), en Stolk (SW) de portefeuilles blijven dienen in het belang van Woerden. De terugkeer van de vijfde wethouder lijkt daarmee uitgesloten.

“We zijn bezig met de onderhandelingen. Als alles goed gaat kan ik op 23 februari bekend maken waartoe we zijn gekomen. De partijen hebben allemaal hun eigen inbreng en we doen ons best om tot een zo breed mogelijk gedragen uitkomst te komen. Het is belangrijk voor Woerden dat zaken tot de komende gemeenteraadsverkiezingen goed verlopen. Daarnaast is belangrijk dat er vier wethouders zijn en dat deze vier wethouders, samen onder voorzitterschap van de burgemeester door kunnen”, aldus Roland van Schelven.

Bronnen zeggen dat er geen sprake zou zijn van een minderheidscoalitie met gedoogsteun op enkele punten, zoals eerst de wens was van de overgebleven coalitiepartijen. Gewerkt wordt aan een opzichzelfstaand document, een raadsakkoord. Dit raadsakkoord zal samen met de gemaakte begroting de leidraad moeten vormen tot 2018 en raadbreed gedragen moeten worden.

Het CDA, voorheen oppositie en nog altijd de grootste partij in de Woerdense gemeenteraad, wil niet inhoudelijk op de gesprekken reageren, maar benadrukt de manier waarop ze de gesprekken ingestoken hebben.

“We hebben het streven om een zakencollege in Woerden te krijgen om een jaar rust te hebben en dat betekent geven en nemen aan twee kanten. We willen er echt wat van maken met elkaar en in dat proces zitten we nu ”, aldus Arjan Noorthoek van het CDA.

Simon Brouwer (L) en Heerd Jan Hoogeveen (R) in overleg tijdens een schorsing van de raadsvergadering
Simon Brouwer (L) en Heerd Jan Hoogeveen (R) in overleg tijdens een schorsing van de raadsvergadering

Spanning

De grootste spanning zit volgens welingelichte bronnen tussen de partijen D66 en de ChristenUnie/SGP. Gesteld wordt vanuit de politieke wandelgangen dat fractievoorzitters Heerd Jan Hoogeveen (D66) en ChristenUnie/SGP voorman Simon Brouwer knallende ruzie zouden hebben gehad. Daardoor zou de minderheidscoalitie van de baan zijn geraakt.  Brouwer en Heerd Jan nuanceren tegenover Woerden.TV deze berichten. Brouwer herkent zich niet in de ruzie. Hij geeft aan Hoogeveen al drie weken niet gesproken te hebben en dat dit mogelijk iets uit het verleden is.

“Ik heb twee, drie weken geen contact gehad met Hoogeveen. In december hebben we lijnrecht tegenover elkaar gestaan. Maar dat is in zakelijke bewoordingen gebeurd en inmiddels zijn we een fase verder. Ik heb geen behoefte aan bilateraaltjes met wie dan ook. We volgen het proces van de informateur om er op die manier uit te komen”, aldus Brouwer.

Heerd Jan Hoogeveen heeft amper de behoefte te reageren op de kwestie of het proces. Hij verwijst direct naar de informateur die het proces begeleidt.

”Ik kan prima door een deur met Simon Brouwer. We waren het op inhoud niet met elkaar eens, maar dat is verleden tijd. Over de rest doe ik geen mededelingen, we hebben afgesproken nergens op te reageren. De informateur doet de woordvoering.”