Raadsleden vaker bedreigd

Raadsleden vaker bedreigd

Raadsleden worden steeds vaker bedreigd. 7% van de raadsleden in Nederland overweegt daarom te stoppen door de bejegeningen. Dat blijkt uit onderzoek (pdf)  dat werd uitgevoerd in opdracht van Raadslid.Nu. Als vereniging behartigen zij de belangen van Nederlandse raadsleden.

Raadsleden gaven in het onderzoek aan dat wanneer de bedreigingen invloed hebben op de privésituatie een grens is bereikt. Aanleiding voor het onderzoek zijn de discussies in de afgelopen maanden over de opvang van vluchtelingen. Woerden.TV sprak met Ruud Niewold over de kwestie. Hij is bestuurslid van Raadslid.NU. Niewold is daarnaast een betrokken Woerdenaar en raadslid voor D66 in de Woerdense gemeenteraad.

Omgaan met dreiging

Een van de belangrijkste zaken is volgens Nieuwold de manier waarop met bedreigingen moet worden omgegaan en hoe raadsleden zich hierop kunnen voorbereiden. Als een raadslid zich bedreigd of bejegend voelt, zou deze direct naar de burgemeester of griffie moesten stappen.

Niewold: “Wat ik naar voren wil brengen is dat raadsleden en commissieleden op bedreigingen voorbereid moeten zijn. De vlam kan zomaar in de pan slaan.  We moeten rekening houden met gevoelens van onrust en onveiligheid die er zijn en hier goed mee omgaan. ”

Werkt een aangifte?

Het blijft echter wel een grijs gebied. Want wat is een echte dreiging en wanneer is een aangifte gepast? In Woerden bestaan weinig concrete verhalen over het bedreigen van raadsleden. De redactie weet van pittige mails aan raadsleden, maar de meesten willen er geen aandacht aanbesteden, omdat het niet noemenswaardig is of geen aandacht verdiend.

De meest opmerkelijke gebeurtenis van de afgelopen jaren is de uiting van kaashandelaar Blok in de raadzaal van Woerden. Hij reageerde fel rondom het koopzondagbeleid, waardoor toenmalig raadslid Ruud Mees aangifte besloot te doen. Maar van een echte dreiging bleek na onderzoek geen sprake.

Druk via social media groot

Niewold, zelf fervent gebruiker van social media, maakt zich wel zorgen om de uitingen die mensen online plaatsen. Via social media en tendentieuze websites wordt er veel geroepen en druk uitgeoefend op raadsleden.

“Het is een hellend vlak. De impact van social media is groot. Hetgeen daar gezegd wordt moet bespreekbaar gemaakt worden en berichten met bejegeningen of bedreigingen moeten geen invloed kunnen hebben op raadsleden”, aldus Niewold