Regen zorgt voor rustige oudejaarsdag in Woerden

Regen zorgt voor rustige oudejaarsdag in Woerden

Oudejaarsdag is rustig verlopen in Woerden. In de voorgaande jaren waren er meestal kleine brandjes in vuilcontainers en soms ging het met oliebollenbakken wel eens mis. Maar dit jaar bleef het rustig.  Ook het aantal jongeren dat met knalvuurwerk over straat trekt valt mee. Oorzaak het slechte weer.  In Woerden viel zo’n 13mm regen volgens Weerstation Woerden. Ondanks de druilerige dag was er ook goed nieuws. Het is de warmste oudjaarsdag ooit.

Warmste oudjaarsdag ooit
Het is officieel de warmste oudejaarsdag sinds het begin van de weermetingen in 1901. In De Bilt was het vanmorgen om 10 uur 12,5 graden, volgens Weeronline een record voor 31 december.

Eerder op de dag werd in het Limburgse Ell al 13,4 graden genoteerd; zo warm was het op oudejaarsdag nog nooit in Nederland. Het is wel maar een bescheiden aanscherping van het vorige datumrecord: in Woensdrecht werd het 13,3 graden op oudejaarsdag 2006. De regionale verschillen zijn vrij groot. Waar het in het zuiden ”lenteachtig” aanvoelt tijdens de jaarwisseling, is de gevoelstemperatuur in de noordelijke provincies door de snijdende wind maar een graad of vier.

Utrecht zit er precies tussenin. Het koelt vannacht af naar zo’n acht graden. De stevige wind en de kans op buien maken het geen ideaal weer om vuurwerk af te steken en op straat met de buren te toosten.

Harde wind
Vuurwerk gebruikers worden wel gewaarschuwd voor de wind. Deze neemt vanavond flink in kracht toe. Dit kan gevaarlijk zijn bij het afsteken van o.a. siervuurwerk.
Bij diverse landelijke vuurwerkshows worden maatregelen genomen.

Brandje in Linschoten
In Linschoten ging wel een vuilcontainer in vlammen op. De brandweer moest daarom uitrukken naar de Jacob Barneveldstraat.
De oorzaak van de brand in de plastic container is mogelijk vuurwerk.

Foto: Wouter Belo