Ruimtelijke vraagstukken Woerden in kaart gebracht

Ruimtelijke vraagstukken Woerden in kaart gebracht

De gemeente gaat de komende tijd nadenken over welke grote veranderingen er op Woerden afkomen voor de komende 10 tot 20 jaar. Iedereen die wil, kan hierover straks meedenken. Het resultaat wordt in 2021 vastgelegd in een Omgevingsvisie. Op verzoek van de gemeenteraad is hiervoor de Omgevingsagenda opgesteld, waarin alle ruimtelijke vraagstukken voor de toekomst op de agenda zijn gezet. Dit helpt de raad bij het stellen van kaders. Ook is het een middel om de Woerdense belangen helder te krijgen en in te brengen in regionale en landelijke plannen. Het is nu eerst aan de raad om de omgevingsagenda vast te stellen.

Waarom een omgevingsagenda?

Woerden staat de komende jaren voor veel opgaven. Bijdragen aan woningbouw, duurzame mobiliteit en energietransitie bijvoorbeeld, maar ook de bodemdaling en de voorzieningen op peil houden. Grote  vraagstukken, die vaak met elkaar samenhangen en vragen om keuzes. Ondertussen maken om ons heen ook buurgemeenten, provincies en het Rijk plannen voor de toekomst. Om er een paar te noemen: de Provinciale Omgevingsvisie, de Regionale Energiestrategie en de Regionale Omgevingsagenda Lopikerwaard. Het is belangrijk dat ook de Woerdense belangen hierin een plek krijgen.

Woerdense maat

De omgevingsagenda is onderverdeeld in de volgende thema’s: identiteit, landschap, wonen en leefbaarheid, bedrijven, energie, agrarische sector, mobiliteit, recreatie, klimaatadaptatie, gezondheid en milieu.

“Het bepalen van de gewenste Woerdense identiteit en de Woerdense maat staat voorop. Waarin onderscheiden wij ons van andere gemeenten? Welke toekomstperspectieven zijn er denkbaar? Op basis daarvan kunnen we op zoek naar wat we willen behouden of versterken en hoe nieuwe ontwikkelingen daarbij passen. De centrale ligging van de gemeente, het open landschap en de goede bereikbaarheid ziet het college in elk geval als belangrijke elementen”, aldus wethouder Tymon de Weger.

Hoe nu verder?

De gemeenteraad zal de omgevingsagenda vaststellen. Dit is te verwachten in april/mei. Met alle partijen die een rol hebben in de vraagstukken wordt eerst de gewenste identiteit bepaald en vervolgens gezocht naar concrete oplossingsrichtingen. Deze worden vertaald in plannen, zoals de Omgevingsvisie en de omgevingsplannen die moeten worden opgesteld vanwege de invoering van de Omgevingswet in 2021.