Snel internet in het buitengebied van Oudewater stap dichterbij

Snel internet in het buitengebied van Oudewater stap dichterbij

Een goede televisieontvangst en een snelle internetverbinding. Dat willen de bewoners in het buitengebied van Oudewater. Bij die wens sluit de gemeente zich volledig aan. Op maandag 9 januari tekent wethouder Bob Duindam namens Oudewater een intentieoverkomst met de provincie: ‘Snel internet in het buitengebied van de provincie Utrecht’.

Papekop en Ruige Weide

Bewoners in het buitengebied van de stad kampen al jaren met een trage internetverbinding en een slechte televisieontvangst. Dit tot hun ergernis en frustratie. Het gaat dan vooral om de  huishoudens in Papekop en de Ruige Weide. De digitale beperkingen zorgen ook voor problemen. Bijvoorbeeld bij kinderen die schoolopdrachten moeten uitvoeren en ondernemers die vanuit het buitengebied hun bedrijf runnen.

Snel internet

Verbetering van het haperende internet in het buitengebied is overigens geen gemeentelijke taak. Maar uit oogpunt van de leefbaarheid van het platteland ziet wethouder Bob Duindam het wel als zijn verantwoordelijkheid om – daar waar mogelijk – te helpen bij het verbeteren van de ontvangst. ,,Anno 2017 kan het niet dat bewoners en bedrijven verstoken blijven van snel internet. Dat is echt niet meer van deze tijd. Thuiswerken, zorg op afstand, digitale onderwijsontwikkelingen, belastingaangifte en soepele bedrijfsvoering moeten ook in onze buitengebieden mogelijk worden,’’ onderstreept Duindam het belang van de samenwerking met de provincie en private partijen.

Geld

De Provincie Utrecht heeft geld opzij gezet om te helpen bij het mogelijk maken van snel internet in het buitengebied. Gemeenten kunnen hier gebruik van maken. Dan moeten zij wel  de intentieverklaring hebben ondertekend. De intentieverklaring zorgt voor samenwerking tussen de Provincie Utrecht, gebiedscommissie Utrecht-West en de Utrechtse gemeenten. Daarnaast verkent Oudewater samen met de Rekam de verbeteringsmogelijkheden van internet in het buitengebied. En Oudewater bekijkt of een initiatief van Montfoortse ondernemers ook in Oudewater toepasbaar is.